"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een kleine kaasproeverij.
Een grappig testje waarbij gasten met een gelegenheidsallergie direct door de mand vallen.
Na een natuurlijke rijping van minimaal vier maanden is alle lactose in de kaas omgezet in melkzuur en is deze geschikt voor consumptie door mensen met een lactose-intolerantie.
Kaas in Nederland is een 'vrouwen-ding'. Waar veel boeren altijd bezig zijn met hun koeien en hun melk te verkopen tegen bodemprijzen aan de coöperatie, zoeken slimme boerenvrouwen mogelijkheden om meerwaarde te creëren.
Ze gaan kaas maken. Niet alleen de traditionele kazen van koe of geit, maar ook schapenkaas, kaas van buffelmelk en andere minder voor de hand liggende dieren.
Ze verzamelen kennis, gaan studeren, experimenteren met zuursels, stremsels en bacterieculturen. Soms lukt dat buitengewoon goed en ontstaan er hele bijzondere kazen.
Ik heb veel geleerd van Betty Koster, de kaasexpert van Nederland. Vorig heb ik haar ontmoet op de Academie voor Gastronomie. Ik ben daarna bij haar langs geweest in IJmuiden. We hebben samen tientallen kazen geproefd.
De kennis van Betty is overweldigend. Ze zit vol met enthousiaste verhalen over het ambacht van die Nederlandse gepassioneerde kaasmakers. "Neem het maar op Sico", zei ze. Ik heb dus nu drie uur privécollege op mijn telefoon staan.
Mijn gasten hebben geen drie uur de tijd om alles te proeven en zich te laten onderdompelen in de wereld van al die gepassioneerde Nederlandse kaasmakers.
Daarom doen we nu bij L'invité een korte Kaasproeverij met bijzondere innovatieve nieuwe Nederlandse kazen. Biologisch, ambachtelijk en kleinschalig geproduceerd.
Prachtige rood- en witflora kazen, schapen- en buffelkazen, van Utrecht tot Terschelling. We laten de Gouda en de Edammer achter ons en maken kennis met de noviteiten van de nieuwe Nederlandse kaasmakers.
Elke dinsdag, vrijdag en zondag doe ik om 17.00 uur deze bijzondere kaasproeverij bij L'invité. Het duurt een half uurtje. Wel even reserveren via de website www.linvite.nl/kaas.
Say Cheese!
Sico
Lees via deze link meer columns van Sico.
Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl