Lucas Vermeulen: Family First

Auteur: Lucas Vermeulen
lucasvermeulen Columns 8 augustus 2024
Lucas Vermeulen: Family First

Het is hoogseizoen in Heusden en dat betekent in ons familiebedrijf ‘alle zeilen bijzetten’, maar het is ook vakantietijd voor ons team. Wij zijn er elk jaar weer maanden mee bezig voordat het team weer compleet is en iedereen weer op zijn eigen plek aan het werk is. Collega's en vakantiekrachten vallen dan in, en zeker omdat het nu zo druk is met alle toeristen, houden mijn vrouw en ik de supervisie en begeleiden we de vakantiekrachten en de collega's die invallen op een andere afdeling.

Dit kunnen wij doen omdat iedere klus of werk binnen ons bedrijf door onszelf is opgezet en ontwikkeld en pas toen het eenmaal op de rit stond, overgedragen. Dus je kunt stellen dat wij van de hoed en de rand weten, zoals dat bij alle familiebedrijven gaat.

Je bent overal bij betrokken en er ontgaat je (bijna) niets. Daarom kan ik er niet bij dat de overheid zo weinig doet aan het behoud van familiebedrijven. Het maatschappelijk belang van familiebedrijven wordt door de overheid niet gezien. De aandacht gaat uitsluitend naar grote concerns en beeldbepalende bedrijven (waardoor bijna elke binnenstad er in grote lijnen hetzelfde uitziet) en waarvan de overheid denkt dat ze veel werkgelegenheid meebrengen. Familiebedrijven klinken dan misschien een beetje ouderwets, maar familiebedrijven onderscheiden zich enorm van andere bedrijven. Ze zetten hun werknemers en hun klanten op de eerste plaats en bouwen met hen jarenlange relaties op, in tegenstelling tot grote concerns die alleen maar voor de winst gaan. Familiebedrijven herinvesteren vaak het grootste deel van de winst weer terug in het bedrijf in plaats van de zoveelste buy-out van een grote keten, die op die manier helemaal wordt uitgehold en de ziel uit zo'n bedrijf haalt. Of ze worden opgekocht door buitenlandse investeerders. Daarbij is, in tegenstelling tot grote concerns, de betrokkenheid van familiebedrijven zeer groot in de regio en de omgeving en creëren ze draagvlak voor vele verenigingen en sportclubs.

Het werken voor een familiebedrijf is ook bijzonder. Je wordt opgenomen in het familieteam en dat voelt vaak als een warm bad. Dit zorgt voor een stabiele thuissituatie; als mensen lekker in hun vel zitten en gewaardeerd worden in hun werk, heeft dat een enorme positieve uitwerking op het thuisfront. Bij grote concerns, waar je vaak maar een nummer bent en alleen korte arbeidscontracten worden aangeboden, is het verloop vaak sky high. Wat de geluksfactor meestal niet ten goede komt.

Eigenlijk weet iedereen dit wel, maar wat doet de overheid? Ze maken de overdrachtsbelasting voor familiebedrijven zo hoog dat veel opvolgers die extra lasten niet kunnen of willen dragen en daarom niet in het familiebedrijf stappen. Ik maak me er dan ook hard voor en zou tegen Den Haag willen zeggen: behoud de familiebedrijven. Ze zijn diepgeworteld in de regio en van groot belang voor de regionale economie. Vroeger was familie de hoeksteen van de samenleving en ik vind dat in die context familiebedrijven de hoeksteen zijn van de regionale economie en de regio zelf.

Fijne vakantie,

Lucas Vermeulen

Over Lucas Vermeulen

Lucas Vermeulen en zijn vrouw Jolanda runnen met hun bevlogen team Bakkertje Deeg, inclusief de bijbehorende lunchrooms Den Contente Mensch en De Vegan Bakker, gelegen in het vestingstadje Heusden (aan de Maas). In zijn columns deelt hij wat hen bezighoudt en drijft, altijd met zijn lijfspreuk ‘Zonder enthousiasme is zelfs het beste idee gedoemd om te mislukken’ in gedachten.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws