Column Pieter Punter: Spruitjesvolk

Auteur: Roy Spijker
Columns 14 maart 2017
Column Pieter Punter: Spruitjesvolk

Volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan worden spruitjes en bloemkool de trendgroenten van 2017. Dat lijkt me een uitgelezen kans voor de lunchrooms: gefrituurde bloemkoolroosjes en spruitjes op een stokje zijn veel gezonder dan frietjes en kroketten. 

DOWNLOAD HIER GRATIS DE MAARTEDITIE VAN LUNCHROOM!

Spruitjes hebben een slechte naam, vroeger werden ze veel te lang gekookt, waardoor allerlei zwavelverbindingen vrijkwamen en de beruchte spruitjeslucht verscheen, zo treffend beschreven door Gerard Reve in de Avonden. Spruitjes worden al duizenden jaren geteeld en komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Naast de bekende groene spruit is er nu ook een paarse variant en een spruit met lossere blaadjes, de 'flower sprout'.

Ook bloemkool komt uit het Middellandse Zeegebied. De Moren, die in de elfde en twaalfde eeuw in Spanje woonden, beschreven deze plant al. Wereldwijd is bloemkool een trend! Chefs dwepen met deze down-to-earth groente en hij verschijnt dan ook in verschillende hoedanigheden op tafel: gestoomd, geroosterd, gepureerd, in salades of risotto. Bloemkool werd in de zestiende eeuw al overal in ons land verbouwd, maar is nu populairder dan ooit. 

Toch zijn bijna alle groenten taboe in de snackbar of lunchroom, met een grote uitzondering de aardappel. Ik denk dat de meest gegeten groente in Nederland de aardappel is, meestal in de vorm van patat frites. Ook bij de patat zien we een belangrijke trend: vers gesneden friet wordt steeds populairder. Zelfs een sterrenchef heeft zich op de friet gestort en zo te zien met veel succes. Dit is meer werk voor de uitbater maar voor de vers gesneden frieten kan hij meer vragen. 

Een meer exotische trend is poké. Dit is een gerecht dat uit Hawaï is komen overwaaien en bestaat uit een combinatie van stukjes rauwe vis en stukjes groente met een saus. Poké wordt geserveerd in een kommetje en is uitstekend geschikt als tussendoortje. In Rotterdam, Amsterdam en Utrecht zijn al een aantal pokégelegenheden. Het zou me trouwens niet verbazen als McDonald's binnenkort met poké komt; de snack past perfect in een gezond dieet. Maar ook een stokje gegrilde spruitjes met saus of gefrituurde bloemkoolroosjes zou uitstekend passen als een gezond tussendoortje. Laten we de kroket, pikanto en kaassoufflé nu eens vergeten en overstappen op iets nieuws.

Overig nieuws