Winnaars Lekkerste Lunchroombroodje: de overeenkomsten

Auteur: Redactie
Lekkerste Lunchroombroodje 19 september 2021
Winnaars Lekkerste Lunchroombroodje: de overeenkomsten

De wedstrijd voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland bestaat sinds 2011. Al tien jaar lang zetten lunchzaken in Nederland hun beste beentje voor om uiteindelijk met de award aan de haal te gaan. Ieder jaar is er maar één winnaar en er zijn, wanneer we de historie bekijken, verschillende elementen die hebben bijgedragen aan de eindoverwinning.

De inzending

De jury maakt een eerste selectie op basis van de inzending, die bestaat uit de receptuur, de prijs op de kaart, de bereidingswijze en een goede foto van het gerecht. Omdat er hier nog geen waardeoordeel gegeven kan worden met betrekking tot de smaak is de beschrijving essentieel, zodat de jury een goed beeld krijgt van de gebruikte ingrediënten en de combinaties van smaken.

De foto is daarnaast van belang. Het oog wil ook wat en bij een prijswinnend broodje hoort een mooie presentatie. Vrijwel iedere eindwinnaar had ook dit onderdeel serieus aangepakt, waardoor de kansen om in de top vijf te eindigen werden vergroot.

De menukaart

Voorwaarde voor deelname is dat het broodje op de kaart staat. Enkele keren in het voorgekomen dat de mystery jury ondervond dat het ingezonden broodje niet op de kaart stond, niet buiten de kaart verkrijgbaar was of dat het tijdelijk niet beschikbaar was. Zorg er dus voor dat in de periode van jurering het broodje dagelijks verkrijgbaar is, zoals beschreven in de inzending. Bij alle winnaars was dit prima in orde.

Prijs-kwaliteitverhouding

Een belangrijk onderdeel van de jurering is de prijs-kwaliteitverhouding. De eerdere winnaars hebben absoluut geen goedkoop broodje ingezonden, maar de kwaliteit van de bereiding en de ingrediënten maakten dit meer dan goed.

Verrassende elementen

Je kunt je voorstellen dat een broodje kaas of een broodje gezond heel lekker is, maar niet per definitie materiaal om een culinaire award mee te winnen. Dat doet niets af aan het broodje, maar de jury is altijd op zoek naar verrassende elementen. We hebben broodjes gezien met fruit, met huisgegaarde fricandeau, Aziatische elementen of helemaal vegetarisch.

Personeel

Wanneer de mystery jury je zaak bezoekt, dan heeft het broodje prioriteit. Daarbij valt wel op dat de winnende lunchrooms stuk voor stuk de inzending de aandacht gaven op de (menu)kaart en dat het personeel goed op de hoogte was van zowel de deelname als de karakteristieken van het broodje.

Hoe doe je zelf mee?

Vul onderstaand aanmeldformulier in. Vergeet niet de prijs op de kaart, de naam van het gerecht, de naam van je lunchroom, een foto van het broodje en de receptuur en bereidingswijze mee te zenden (als pdf). Om de wedstrijd nog actueler te maken, mogen dit jaar ook bezorgbroodjes meedingen naar de award. Dit houdt in dat een broodje online aangeboden wordt en bezorgd kan worden.

Lukt het niet met het formulier, dan kun je je aanmelding ook per e-mail doen. Dit kan via thijs.jacobs@uitgeverijps.nl. Voor het wedstrijdreglement verwijzen we je graag naar deze pagina. 

Heel veel succes met je deelname. We kijken uit naar je inzending!

LLBwinnaars

Overig nieuws