Too Good To Go, is deze maand vijf jaar actief in Nederland. In een korte tijd heeft de app tegen voedselverspilling hier achttien miljoen maaltijden gered. Dit komt neer op ongeveer één maaltijd per inwoner.
De sterke stijging is niet alleen in Nederland zichtbaar; wereldwijd namen de cijfers de afgelopen anderhalf jaar, vijf keer harder toe dan de zes voorgaande jaren. In totaal zijn er inmiddels al tweehonderd miljoen maaltijden gered. Geertje Zeegers, Country Director Nederland, signaleert dat Nederlanders steeds bewuster minder voedsel verspillen omdat ze weten hoe groot de milieu-impact is.
Meer aandacht voor voedselverspilling
Het van origine Deense platform Too Good To Go gaat verspilling tegen door consumenten via een app te koppelen aan producenten en bedrijven met voedseloverschotten die nog van goede kwaliteit zijn, maar in de winkel niet langer verkocht mogen worden. Ze worden tegen een lagere prijs aangeboden in ‘Verrassingspakketten’ die appgebruikers bij bedrijven kunnen ophalen. De mijlpaal werd behaald in samenwerking met ruim 3,9 miljoen Nederlandse gebruikers en meer dan 6.000 partners die de missie van het bedrijf, een wereld zonder voedselverspilling, omarmen. Geertje: “Het is geweldig om te zien hoeveel we de afgelopen vijf jaar hebben bereikt en hoeveel impact we al hebben gemaakt. We zijn dankbaar voor alle gebruikers van ons platform, zowel partners als consumenten, die bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling en daarmee ook klimaatverandering tegengaan. We blijven ons inzetten voor een duurzame toekomst en werken vastberaden toe naar een wereld waarin voedselverspilling niet langer bestaat.”
200 miljoen maaltijden wereldwijd
Het vijfjarig bestaan en de achttien miljoen geredde maaltijden in Nederland zijn niet de enige mijlpalen die Too Good To Go deze maand viert. In totaal zijn er, dankzij meer dan 75 miljoen gebruikers en 134.000 actieve partners, in zeventien landen, wereldwijd 200 miljoen maaltijden gered. Het heeft het platform zes jaar gekost om de eerste honderd miljoen maaltijden te bereiken, terwijl de volgende honderd miljoen vijf keer zo snel werd behaald. “Een logisch gevolg van de huidige omstandigheden,” aldus Geertje. “Meer dan één derde van het voedsel belandt in de prullenbak, met grote gevolgen voor het milieu. Maar het bewustzijn groeit. Eten redden via de app is een toegankelijke manier voor consumenten om hun steentje bij te dragen. Bovendien biedt het, gezien de inflatie, voor velen een uitkomst op financieel vlak.”