Een vijfde van lunches bij banqueting gaat de prullenbak in

Auteur: Redactie
Duurzaamheid 10 september 2024
Een vijfde van lunches bij banqueting gaat de prullenbak in

Bij banqueting (vooraf bestelde catering voor vergaderingen en evenementen) wordt 21 procent van het eten bij lunches niet gegeten. Bij koffiebijeenkomsten en bedrijfsborrels wordt ruim 40 procent van de aangeboden dranken niet genuttigd. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR) op basis van zelfrapportage door acht cateraars.

Deelnemende cateraars zijn Albron, Appél, Compass Group, Hutten, Sodexo, Food&i, Vermaat en Vitam. Met uitzondering van Vermaat en Food&i zijn zij lid van Veneca. Deze partijen hebben bij 575 evenementen metingen uitgevoerd op in totaal 39 locaties, daarbij kwam 7500 kilo voedsel kijken voor circa 7000 gasten.

Broodjes en dranken vaak over bij de lunch

Bij vooraf bestelde lunches worden met name broodjes en dranken veel verspild. In Nederland wordt nog steeds vooral brood besteld bij de lunch, dus het ligt voor de hand dat dit ook het meest overblijft: 20 procent van de broodjes wordt niet geconsumeerd. Van alle verspilde lunchproducten bestond 34 procent uit dranken. Opvallend hierbij is dat wanneer alleen koffie, thee en water geserveerd worden bij de lunch, daar bijna de helft van blijft staan.

In grammen betekent dit dat gemiddeld 127 gram per persoon aan eten werd verspild. Dat staat gelijk aan een pistoletje met kaas. Bij de dranken is dit 93 gram, zeg maar een klein kopje koffie.

Wel bitterballen over, geen taart

Logischerwijs bestaan de meest verspilde producten bij koffie- en borrelbijeenkomsten uit dranken. Bij koffiepauzes wordt 44 procent van de dranken verspild. Bij borrels circa 37 procent. Daarbij moet opgemerkt worden dat de dranken van de borrel voor een groot deel hergebruikt kunnen worden (bij afgesloten flesjes). Van de borrelhapjes blijft acht procent over. Opvallend is dat bij specifieke gebaksmomenten geen verspilling van gebak is geconstateerd, terwijl dat wel het geval is bij algemene koffiepauzes waar taart en koek bij worden geserveerd.

Bij de koffiemomenten wordt gemiddeld 13 gram eten verspild en 168 gram drank per persoon: ongeveer een grote kop koffie met een koekje. Bij borrels is dit 19 gram eten en 318 gram drinken per persoon: een biertje en een bitterbal.

Werken aan oplossingen

Op maandag 9 september kwamen de cateraars samen om de uitkomsten van het onderzoek te bespreken en zich samen te buigen over mogelijke oplossingen. Veneca: “Onze cateraars besteden veel zorg aan de opgediende producten, het laatste wat ze willen is dat het wordt verspild. Een van de oorzaken is no show. Dat betekent dat wij nóg beter met onze klanten in gesprek moeten over wat ze verwachten aan aantal gasten, maar ook bijvoorbeeld welk type gasten ze verwachten.”

Overig nieuws