Nederland wordt gastland voor de ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’, die dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt. Europa’s beste agri&food startups - die in eerdere nationale voorrondes gewonnen hebben - nemen het in de challenge tegen elkaar op voor een publiek van investeerders en gevestigde agri&food bedrijven. De internationale competitie wordt gezien als een aanjager voor innovatie en is bedoeld om nieuwe mogelijkheden voor duurzame en efficiënte voedselproductie snel op de markt te brengen. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken maakte de Nederlandse voortrekkersrol in de Europese challenge vandaag bekend tijdens de opening van F&A Next in Wageningen, een internationale conferentie voor innovatie in agri&food.
De ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’ is bedoeld om het Europees netwerk van startups, onderzoekers, investeerders en bedrijven te versterken, zodat innovaties sneller in de praktijk kunnen worden gebracht. De challenge bestaat uit landelijke voorrondes en een Europese finale. Nederlandse kandidaten kunnen zich vanaf vandaag opgeven via deze link.
De beste tien Nederlandse inzendingen ontvangen een bootcamp ter voorbereiding op de nationale finale bij de Dutch AgriFood Week in oktober. De winnaar van de nationale voorronde krijgt intensieve coaching vanuit het bedrijfsleven en gaat namens Nederland door naar de Europese finale, op 7 december 2017 in Wageningen. De winnaar van de Europese finale krijgt 50.000 euro en begeleiding door experts bij het doorgroeien van het bedrijf.
Consortium
De organisatie van de challenge gebeurt onder de vlag van FoodNexus, een internationaal consortium van innovatieve agri&food ondernemers, multinationals en kennisinstituten. Nederland positioneert zich als internationaal greentech- en startup-land door met een startinvestering van 200.000 euro het voortouw te nemen en samen met FoodNexus de eerste European Agri&Food Startup of the Year Challenge op te zetten. Hierna treedt ieder jaar een ander land op als gastland, waarna het na enkele jaren weer terugkeert naar Nederland.
Om baanbrekende innovaties mogelijk te maken, wil de staatssecretaris jonge en kleine ondernemingen helpen om hun technologische en creatieve kennis om te zetten in toepasbare producten of diensten. Eerder kwam daarom 24 miljoen euro (publiek-privaat) beschikbaar voor twee zogeheten SEED Capital fondsen voor innovatieve startups in de agrifood-sector. Daarnaast is er eind vorig jaar vanuit de innovatieagenda High Tech to Feed the World 16 miljoen euro (publiek-privaat) beschikbaar gesteld voor innovatieve projecten die bedrijven en kennisinstellingen uit de hightech en de agri&food met elkaar verbinden.