Brood speelt een belangrijke rol in keukens over de hele wereld. Van Mexicaanse tortilla’s tot zachte naan in India: broodsoorten voegen, naast dat het een vast onderdeel is van uiteenlopende gerechten, ook culturele waarde toe. Voor Nederlandse horecaondernemers bieden internationale broodtradities mogelijkheden om inspiratie op te doen, menu's te verrijken en gasten nieuwe ervaringen te bieden.
Frankrijk: pain d’épi en pain de campagne
Iedereen is wel bekend met de baguettes, croissants en brioches, maar Frankrijk heeft meer te bieden op broodgebied. De pain d’épi is een stokbrood dat wordt geboetseerd in de vorm van een graanhalm (épi betekent ‘aar’ in het Frans). Het wordt op dezelfde manier gemaakt als een baguette, maar door het in stukken te knippen vóór het bakken, krijgt het een decoratieve, bloemachtige vorm. De pain d’épi past daardoor goed als decoratief brood bij diners of als bijgerecht bij salades en kazen.
De pain de campagne is een rustiek boerenbrood, dat wordt gemaakt met een mix van wit-, volkoren- en roggebloem. Het brood heeft een dikke, knapperige korst met een stevige binnenkant. Pain de campagne is veelzijdig en kan daardoor goed geserveerd worden bij soepen, stoofschotels en kaas.
Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Horeca & Brood. Alle artikelen uit deze themamaand zijn hier te vinden.
Italië: pane Toscano en grissini
Net als Frankrijk heeft Italië een aantal alom bekende broden als focaccia en ciabatta. De pane Toscano is echter ook een interessante toevoeging aan het menu. Dit zoutloze brood uit Toscane wordt vaak gebruikt in combinatie met beleg dat juist wel veel zout bevat of een uitgesproken smaak heeft, zoals pecorino of salami. Doordat het brood zelf neutraal van smaak is, komen deze andere smaken extra goed tot hun recht.
Grissini zijn lange, dunne broodstengels uit Turijn, die zowel als kleine snack als voorgerecht geschikt zijn. Ze kunnen worden geserveerd met olijfolie of zeezout, of als onderdeel van een antipasti-schotel met vleeswaren en kaas.
India: naan en roti
In India is brood onmisbaar bij de maaltijd. Naan is een luchtig platbrood dat traditioneel in een tandoor (kleioven) wordt gebakken. Het kan eenvoudig geserveerd worden met boter of knoflook, of gevuld met kaas of aardappelen.
In Nederland wordt roti over het algemeen geassocieerd met de Surinaamse keuken. Dit platbrood kent zijn oorsprong echter in India en ook daar wordt het vaak gebruikt om voedsel op te scheppen of als wrap. Het is daardoor zeer geschikt als bijgerecht, maar kan in combinatie met dips en spreads ook prima dienen als voorgerecht.
Mexico: tortilla's
Tortilla’s zijn een onmisbaar onderdeel van de Mexicaanse keuken. Dit dunne, ronde flatbread wordt gemaakt van maïs of tarwe en vormt de basis voor veel gerechten zoals taco’s, burrito’s en quesadilla's. Door hun veelzijdigheid bieden tortilla’s veel mogelijkheden en ze zijn eenvoudig aan te passen aan lokale smaken en ingrediënten.
Horecaondernemers kunnen overwegen een taco-bar in hun zaak neer te zetten, waar gasten hun eigen taco's kunnen samenstellen. Ook kunnen zij creatieve burrito-combinaties met verse, lokale ingrediënten aanbieden. Tortilla’s bieden op deze manier ook een leuke en interactieve eetervaring.
Duitsland: pretzels en pumpernickel
Duitsland heeft een rijke broodcultuur en pretzels zijn daar een van de meest herkenbare symbolen van. Deze knoopvormige broodjes, met een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant, zijn ideaal als snack of bijgerecht. Ze kunnen geserveerd worden met mosterd of kaas en passen goed bij een biertje, wat ze in Duitsland populair maakt in cafés en bars.
Pumpernickel, een donker, zwaar roggebrood, is een ander Duits brood dat het proberen waard is. Het heeft een unieke smaak en textuur die goed samengaan met hartig beleg, zoals gerookte vis, kaas of vleeswaren. Pumpernickel kan daarom een interessante toevoeging zijn aan een ontbijt- of lunchmenu, vooral voor gasten die op zoek zijn naar iets anders dan het gebruikelijke wit- of bruinbrood.
Japan: shokupan
Shokupan is een Japans melkbrood dat op steeds meer plekken te vinden is. Dit zachte, lichtzoete en extra luchtige brood wordt vaak gebruikt voor sandwiches en toast, maar kan ook op zichzelf gegeten worden. Voor Nederlandse lunchrooms kan shokupan een verrassende en originele aanvulling zijn. Een leuke manier om shokupan te integreren is door het te gebruiken voor luxe sandwiches met een Aziatisch tintje, zoals katsu sando (varkensschnitzel sandwich) of eiersaladesandwiches met een twist.
Turkije: simit en lavash
Simit, ook wel bekend als Turkse bagel, is een rond broodje bedekt met sesamzaadjes. Het heeft een knapperige buitenkant met een zachte binnenkant en is perfect als snack of ontbijt. Het kan geserveerd worden met feta, tomaat en olijven, of gewoon met een beetje honing.
Lavash is een dun, plat brood dat vaak wordt gebruikt als wrap of bijgerecht. Het is veelzijdig en kan worden gevuld met allerlei ingrediënten, van gegrilde kip tot groenten en hummus. Lavash biedt horeca-etablissementen de mogelijkheid om originele en gezonde wraps aan te bieden.
Fotografie: Canva
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.