Gezond brood in de horeca: wat kies je en waarom?

Auteur: Redactie
Gezond brood in de horeca: wat kies je en waarom?

Brood is een van de meest geliefde voedingsmiddelen. Bij de lunch, bij het ontbijt, als tussendoortje in een café, of als bijgerecht in een restaurant: brood is overal. Maar welk brood is gezond en welk brood kun je beter vermijden in jouw zaak? We duiken in de wereld van broodsoorten en hun gezondheidsvoordelen.

Volkorenbrood: de ster van de broodsoorten

Volkorenbrood is zonder twijfel een van de gezondste keuzes. Het wordt gemaakt van de hele graankorrel, wat betekent dat het vol zit met voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en geven je een vol gevoel. Dus, als je gasten wilt bedienen met een gezonde keuze, zorg dan dat volkorenbrood op het menu staat.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Horeca & Brood. Alle artikelen uit deze themamaand zijn hier te vinden.

Meergranenbrood: variatie en voedingswaarde

Meergranenbrood wordt, zoals de naam al zegt, gemaakt van meerdere soorten granen. Dit kan variëren van tarwe en gerst tot rogge, haver, volkoren, spelt en zelfs zaden zoals lijnzaad en zonnebloempitten. Elk van deze granen en zaden draagt bij aan de voedingswaarde van het brood, wat resulteert in een rijkere smaak en textuur. Meergranenbrood klinkt gezond, en dat kan het ook zijn, maar sommige soorten zijn echter gemaakt van geraffineerde granen en bevatten minder vezels en voedingsstoffen. Kies voor meergranenbrood dat volkoren granen bevat. Alleen als meergranenbrood volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten en is het soms gezonder dan volkorenbrood. Maar vaak wordt meergranenbrood gemaakt van bloem en dan is het witbrood.

Bruinbrood: verschilt

Bruinbrood is een mix van volkorenmeel en bloem. Meestal bevat bruinbrood nog voldoende vezels waardoor het wordt vermeld in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het wordt een minder gezonde keuze wanneer het minder dan 4,5 gram vezel per 100 gram bevat. Soms wordt er karamel of moutextract aan witbrood toegevoegd om het een bruine kleur te geven. Daarom is het belangrijk om het etiket te controleren en te zoeken naar de term ‘volkoren’, als je er zeker van wilt zijn dat het volkorenbrood is.

Speltbrood: het oude graan

Spelt is een oud graan dat de laatste jaren weer populair is. Het is vaak lichter verteerbaar dan brood van tarwe, waardoor het een goede keuze kan zijn voor mensen met een gevoelige maag. Spelt heeft bijna dezelfde voedingsstoffen als tarwe, soms zijn er echter kleine verschillen in bijvoorbeeld het eiwit- of vezelgehalte. Deze verschillen kunnen voorkomen tussen spelt en tarwe (en ook andere granen), maar ook binnen één graansoort. Dat komt doordat het graan soms groeit onder verschillende omstandigheden, zoals ander weer, temperatuur en grond. Sommige speltbroden worden gemaakt van witte bloem, dus kies voor volkoren speltbrood om een gezonde optie te kunnen bieden aan je gasten.

Desem: gezond en natuurlijk

Desembrood heeft een karakteristieke, lichtzure smaak en is gezond. Het wordt gemaakt met een natuurlijke fermentatiemethode. Er zijn aanwijzingen dat bij natuurlijke fermentatie gunstige stoffen vrijkomen die mogelijk goed zijn voor de gezondheid, zoals fenolen, sterolen, vitamines, mineralen, voedingsvezels, vetten, eiwitten, zetmeel en bioactieve stoffen. Er wordt ook beweerd dat door de methode voedingsstoffen beter worden opgenomen door het lichaam. Of dit daadwerkelijk een bijdrage levert aan de gezondheid is niet duidelijk. Tot nu toe is er volgens het Voedingscentrum geen wetenschappelijk bewijs dat desembrood aantoonbaar gezonder is dan gewoon brood. Desembrood heeft vaak een lagere glycemische index dan gewoon brood, wat gunstig kan zijn voor de bloedsuikerspiegel en voor mensen met een glutenintolerantie (hoewel het niet glutenvrij is). Desembrood kan volkoren, bruin en wit zijn, waarbij volkoren weer de gezondste keuze is.

Witte broodsoorten: minder gezond

Hoewel witte broodsoorten zoals witbrood, stokbrood en ciabatta erg lekker kunnen zijn, zijn ze minder gezond. Witte broden worden gemaakt van geraffineerde bloem, waaruit de meeste vezels en voedingsstoffen zijn verwijderd. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel snel na het eten van wit brood, wat kan leiden tot energiedipjes, een verhoogd hongergevoel kort daarna en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2.

Brood en allergieën: opletten

Sommige mensen hebben glutenallergieën of -intoleranties. Voor hen zijn er glutenvrije broodsoorten op de markt. Deze broden zijn vaak gemaakt van rijstmeel, maïsmeel of andere glutenvrije granen. Hoewel deze broden noodzakelijk zijn voor mensen met coeliakie, bevatten ze vaak minder vezels en voedingsstoffen dan volkorenbrood. Het is belangrijk om de etiketten te lezen en te kiezen voor glutenvrij brood dat zo voedzaam mogelijk is.

Tips voor gezond brood in de horeca

  1. Kies voor volkoren: zorg dat er altijd een volkoren optie beschikbaar is.
  2. Desem als optie: overweeg om desembrood aan te bieden, vooral voor gasten die op hun bloedsuikerspiegel letten.
  3. Vermijd toegevoegde suikers: sommige broodsoorten bevatten toegevoegde suikers om de smaak te verbeteren. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde soorten rozijnenbrood of melkbrood. Hoewel deze broden heerlijk kunnen zijn, voegen ze onnodige suikers en calorieën toe aan het dieet. Het is beter om voor broodsoorten zonder toegevoegde suikers te kiezen.
  4. Wees transparant: informeer je gasten over de gezondheidsvoordelen van de broodsoorten die je aanbiedt.        

Het kiezen van gezond brood in de horeca is niet ingewikkeld, maar het vereist wel enige aandacht. Volkorenbrood, meergranenbrood, speltbrood en desembrood zijn uitstekende keuzes. Vermijd witte broodsoorten en brood met toegevoegde suikers om je gasten de beste voedingswaarde te bieden

Foto: Canva

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

 

Overig nieuws