Vanavond volgt een nieuwe coronapersconferentie met minister-president Mark Rutte en de nieuwe zorgminister op het hoofdpijndossier corona, Ernst Kuijpers. Gisteren werd al duidelijk dat er versoepelingen komen; voor de winkeliers, de sportscholen en kappers, maar niet voor de horeca. Die blijft dicht. De maat is vol en daarom openen veel restaurants aanstaande zaterdag toch hun deuren. De redactie van Lunchroom peilt de stemming bij horecaondernemers met een dagzaak door heel het land.
"Als de winkels het kunnen, dan wij ook"
Brownies&DownieS in Asten voert aanstaande zaterdag ook actie en opent tussen 10.00 en 16.00 uur haar deuren. Franchisenemer Anke Joosten: "Het is al zo lang dat we niks mogen. De werknemers hebben wel dagbesteding maar willen dolgraag weer gasten ontvangen." In de gemeente Asten wordt de actie gedoogd. De eigenaresse spreekt haar verbazing uit over de keuze om wel winkeliers, kappers en sportscholen tegemoet te komen, maar de horeca niet. "Als de winkels het kunnen, dan wij ook."
Serieus probleem
De lunchroomhouder benadrukt dat ze corona wel heel serieus neemt. "Het is een serieus probleem wereldwijd." Maar het onderscheid tussen andere sectoren en de horeca is te groot, vindt ze. Het is onbegrip. "Bovendien", stelt Joosten, “de besmettingen zijn nu hoger dan ooit en de horeca is dicht. Hoe kan het dan aan ons liggen?" Voor Anke Joosten is het genoeg geweest. Het duurt inmiddels te lang.
"Het is beter om niets te hopen"
In het Zeeheldenkwartier Den Haag speelde al langer het idee om een positief geluid te laten horen vanuit de horeca. Zodat niemand hen zou vergeten. In een appgroep werden door lokale horecaondernemers plannen opgezet voor zondag 15 januari. Toen ze hoorden van de landelijke actie, hebben ze zich daarbij aangesloten, zo vertelt Sharon Siebert, de eigenaresse van Pim Coffee in Den Haag.
Volgens Siebert is er de afgelopen twee jaar niks veranderd. Ze doet met haar zaak braaf wat er van haar wordt verwacht, houdt zich aan de regels en neemt voorzorgsmaatregelen, maar ze voelt zich niet gehoord. "Je hoopt elke keer, dat ze toch gaan versoepelen, maar het is beter om niets te hopen. De vorige keer duurde het acht maanden. Daar ga ik nu vanuit, om teleurstelling te voorkomen."
Het hele land in actie
Steeds meer horecaondernemers, maar ook winkeliers en kappers, openen zaterdag hun deuren uit protest tegen de lockdown of uit solidariteit met de zwaar getroffen sector. Omroep Brabant meldt dat de horeca in Den Bosch en Rosmalen zaterdag open wil. De Bossche afdeling van Koninklijke Horeca vraagt in een brief om mee te doen met de protestactie. "Op dit moment is het moeilijk om eenduidige argumenten te vinden in het huidige beleid", is te lezen in de mail van Koninklijke Horeca Den Bosch die is verstuurd naar cafés en restaurants, schrijft de Brabantse krant.
Het lijkt wel een revolutie! Restaurant La Grotta uit Bergen op Zoom liet eerder deze week al weten open te zullen gaan. Ze zitten helemaal volgeboekt. Op de Grote markt in Goes wordt een groot terras opgebouwd door Gert-Jan van Meggelen, de eigenaar van wijnbar Vini. Ook Peter Schaap van De Beren in Goes gooit gewoon de deur open. "Een boete neem ik op de koop toe", zo vertelt hij aan de Zeeuwse krant PZC. En in Valkenburg gaat de horeca op vrijdag zelfs al open.
Utrechtse (horeca)ondernemers schreven een open brief aan de burgemeester van de stad, Sharon Dijksma, waarin de branche aangeeft dat het water hen tot de lippen staat. "Onze bedrijven moeten open, anders hebben we straks geen bedrijven en geen medewerkers meer. Onze bedrijven kunnen open, op een verantwoorde manier, zoals we de afgelopen twee jaar al hebben aangetoond, door heel voorzichtig te zijn met onze medewerkers en gasten."
Gemeentes gedogen
Hoewel veel gemeentes hebben aangegeven de opening van cafés en restaurants in het kader van protest te zullen gedogen, werd donderdagavond door de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vastgesteld dat de geldende coronaregels altijd het uitgangspunt moeten blijven. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, liet aan de NOS weten: "Verantwoordelijkheid vragen we in eerste plaats van mensen zelf. De overheid handhaaft als dat niet lukt. Eerst informeren, dan waarschuwen en in het uiterste geval sluiten. We gaan echt niet ineens als een dolle met het bonnenboekje rondlopen."
De burgemeester van Valkenburg, Daan Prevoo, ziet het openen van de horeca vandaag tussen 10.00 en 16.00 uur vandaag als demonstratie en gaat daarom niet ingrijpen. Ook worden er geen waarschuwingen en boetes uitgedeeld, mits ondernemers en hun klanten 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen.
In Amsterdam wordt de opening van de horeca- en cultuursector niet gedoogd, laat de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema weten."We begrijpen heel goed dat dit een erg moeilijke tijd is voor veel sectoren, zoals de horeca en de cultuursector. Net als iedereen hopen we dat zij weer snel en veilig open kunnen. De veiligheid van ieders gezondheid is hierbij van groot belang", aldus Halsema. "We verwachten tot die tijd dat ondernemers zich aan de regels houden en zullen dat ook in de gaten houden", zo meldt het ANP.
Blijf op de hoogte
Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.