Belastingzaken regelen: je ontkomt er niet aan als je een eigen bedrijf hebt. Zo doe je elk kwartaal je btw-aangifte. En dat kan soms best een uitdaging zijn. Dat herkent Charlie (19), eigenaar van Zweedse bakkerij Charlie’s Fika. De deadline van de btw-aangifte over de periode januari tot en met maart komt eraan. Om je te helpen bij de voorbereiding gaat Charlie in gesprek met startersvoorlichter Ferry Hoogerheijde van de Belastingdienst over de 3 meest gestelde belastingvragen.
Ongeveer een jaar geleden startte de half-Zweedse Charlie ‘Charlie’s Fika’. Haar bakkerij is geïnspireerd op het Zweedse gebruik ‘fika’: een moment voor koffie en iets lekkers. Toen ze startte met haar bedrijf had ze meteen een aantal belastingvragen. En Charlie is niet de enige.
1. Wat is btw-aangifte en wanneer doe ik dat?
Btw is de belasting die klanten betalen bij aankoop van jouw producten of diensten. Deze belasting geef je door aan de Belastingdienst via de btw-aangifte. Heb je zelf aankopen gedaan voor je bedrijf, zoals een keukenmachine? Dan kun je de btw die daarover aan jou is berekend terugvragen. Op de btw-aangifte wordt het verschil tussen deze twee btw-bedragen berekend. Zo zie je wat je moet betalen of terugkrijgt. Let op: btw-aangifte doen is verplicht. Ook als je geen omzet had in de afgelopen drie maanden. De volgende deadline voor de btw-aangifte en -betaling is op 30 april. Staat die al in je agenda?
Tip van Charlie: “Toen ik startte met mijn eigen bedrijf keek ik één van de webinars van de Belastingdienst. Deze zijn een paar keer per jaar en hierin leggen startersvoorlichters de belangrijkste onderwerpen over belastingzaken uit, zoals de btw-aangifte. Handig!”
2. Hoe regel ik mijn belastingzaken vanaf het begin goed?
Een goede start begint met goede voorbereiding en een overzichtelijke administratie. Dit is belangrijk voor inzicht in je bedrijf én de btw-aangifte. Plan daarom elke week een vast moment om je administratie bij te werken. Zoals je uitgaande en binnenkomende facturen. Er zijn verschillende boekhoudapps die je daarbij kunnen helpen. Vergelijk een paar apps waarmee je ook gelijk btw-aangifte kunt doen en kijk wat bij jou past. Zo blijft je administratie overzichtelijk en bespaar je tijd bij je btw-aangifte.
Tip van Charlie: “Scan bonnetjes gelijk in en verwerk ze in je administratie. Zo stapelt het niet op én kun je ze niet kwijtraken.”
3. Wanneer kan ik de Belastingdienst om hulp vragen?
Altijd! Of je nu een vraag hebt over inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, welke btw je mag aftrekken in de btw-aangifte, of iets anders. Stel je vraag via de chat op belastingdienst.nl/jonge-ondernemers (let op: dat kan wel alleen doordeweeks en overdag), bel naar 0800-0543 of stuur een bericht via LinkedIn, Instagram, Facebook of X.
Tip van Charlie: “Online is veel informatie te vinden en vind je zelfs uitlegvideo’s. Maar soms kwam ik er alsnog niet uit. Toen stelde ik mijn vraag via de chat op de website van de Belastingdienst. Heel fijn, want ze beantwoordden mijn vraag en daarna kon ik zelf verder.”
Extra tip van Ferry: “Blijkt uit de btw-aangifte dat je moet betalen? Zorg er dan voor dat je de btw betaalt vóór de deadline van de btw-aangifte De volgende deadline is woensdag 30 april. Nog handiger is om gelijk met de aangifte de betaling te doen. Dan weet je zeker dat je het niet vergeet. Door de btw-aangifte en -betaling op tijd te doen voorkom je een boete.”
Fotografie: Wiebe Kiestra