Afgelopen maart schreven we over de regels bij het bezorgen van alcohol, die met de invoering van de Alcoholwet zijn aangescherpt om alcoholgebruik onder jongeren te beperken.
In juni 2021 heeft de overheid deze regels verduidelijkt in het Alcoholbesluit zodat horecaondernemers beter weten hoe ze zich moeten houden aan deze strengere eisen. In deze blog licht ik toe hoe dat is gedaan voor het nieuwe leeftijdsverificatiesysteem en de zogenoemde geborgde werkwijze en waar de horecaondernemer rekening mee moet houden.
Aanvulling op Alcoholwet
In de Alcoholwet (de vervanger van de Drank- en Horecawet) heeft de overheid onder andere regels opgenomen over de bezorging van alcohol. Ook de restauranteigenaar die eten bezorgt moet zich aan deze regels houden als er bij het eten ook een goede fles wijn kan worden meegeleverd.
In dat geval moet al vóórdat de bestelling wordt geplaatst met een leeftijdsverificatie worden vastgesteld dat de klant meerderjarig is. Deze verificatie vooraf is nieuw ten opzichte van de Drank- en Horecawet. Wat ook nieuw is, is de verplichting voor de horecaondernemer om een geborgde werkwijze op te stellen wanneer alcohol wordt bezorgd. In deze werkwijze staat hoe gewaarborgd wordt dat online of telefonisch bestelde drank alleen afgeleverd wordt op het adres van de meerderjarige koper (en dus niet bij de buren). Het doel van deze regels is om de naleving van de leeftijdsgrens bij verkoop op afstand te vergroten en om de handhaving ervan te verbeteren.
Let op: Het overtreden van deze regels kan leiden tot een nare boete of gevolgen hebben voor uw vergunning.
|
Om te verzekeren dat de leeftijd van de koper wordt vastgesteld vóórdat de bestelling wordt geplaatst, vereist het Alcoholbesluit dat eerst een leeftijdsvraag wordt gesteld bij iedere online of telefonische bestelling. De koper moet actief een handeling doen. Hij of zij moet bijvoorbeeld zijn leeftijd aanvinken voordat de bestelling geplaatst wordt. Bij de bezorging van alcoholische drank moet de leeftijd volgens het Alcoholbesluit nogmaals worden gecontroleerd.
Let op: De overheid geeft aan dat er in de toekomst een nieuw leeftijdsverificatiesysteem zal komen waarmee de verkoper op afstand de leeftijd van de koper kan controleren. Hoe en door wie dit moet worden gedaan, moet nog blijken.
|
Geborgde werkwijze
De geborgde werkwijze is een document waarin de afspraken staan voor alle betrokkenen in de keten van het bezorgen van alcohol. Met het maken van die afspraken, is het voor iedereen duidelijk dat er een leeftijdsgebonden product wordt verkocht of bezorgd, bijvoorbeeld de eerder genoemde fles wijn. Bij het bezorgen van alcohol zijn vaak meerdere partijen betrokken zoals de verkoper, een distributeur en de bezorger die de alcohol aflevert, zeker als de drank bij een slijterij wordt besteld in plaats van een restaurant. Deze partijen moeten op de hoogte zijn dat er alcohol wordt afgeleverd en dat de leeftijd van de koper gecontroleerd moet worden. Een maaltijdbezorger (of postbode) weet nu vaak niet of hij of zij alcohol bezorgt en of de leeftijd van de ontvanger daarom geverifieerd moet worden.
Het Alcoholbesluit geeft aan welke onderdelen minstens door de verkoper in de geborgde werkwijze worden vastgelegd. De geborgde werkwijze beschrijft:
1. hoe de verkoper de leeftijdsgrens controleert bij iedere bezorging van de alcoholhoudende drank tussen verschillende ketenpartijen van verzending tot en met aflevering;
2. op welke manier de verkoper ervoor zorgt dat de alcoholhoudende drank alleen wordt bezorgd aan meerderjarigen en op het adres van de geadresseerde of bij een distributiepunt;
3. hoe de verkoper ervoor zorgt dat de actuele geborgde werkwijze bekend en inzichtelijk is voor diegenen die werkzaam zijn onder verantwoordelijkheid van de verkoper; en
4. op welke wijze de verkoper ten minste eens per jaar een onderzoek doet naar de uitvoering van de geborgde werkwijze en de verplichtingen die voor hem of haar gelden en eventueel tekortkomingen verbetert.
Als de horecaondernemer aan al deze voorwaarden voldoet, dan hanteert hij of zij een goede geborgde werkwijze. De horecaondernemer kan er dan van uit gaan dat de alcohol bij het bestelde gerecht volgens de regels wordt verkocht en bezorgd.
Tot slot
Er is dus een aantal belangrijke nieuwe punten voor horecaondernemers om rekening mee te houden bij het bezorgen van alcohol. Bent u van plan om alcohol te bezorgen of wilt u dit blijven bezorgen? Dan is het belangrijk dat u dit doet volgens de nieuwe regels van de Alcoholwet en het Alcoholbesluit. Wij helpen u daar graag bij.
Over de auteur
Deze bijdrage is geschreven door Lejla Brkic (op de openingsfoto) van Catch Legal, dat bestaat uit bekwame juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl
Catch Legal schrijft met regelmaat inhoudelijke artikelen voor Lunchroom. Lees hun volledige dossier hier.
Blijf op de hoogte
Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.