Brancheorganisaties in de horeca hebben tijdens een spoedoverleg met minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens, grote zorgen geuit over de situatie die nu ontstaat in de samenleving. Horecaondernemers zijn laaiend dat de maatregelen voor onder meer winkels waarschijnlijk worden versoepeld, maar voor de horeca niet.
De verwachting is dat de horeca na 14 januari dicht moet blijven, meldden Haagse bronnen afgelopen donderdag. Niet-essentiële winkels mogen op afspraak klanten verwelkomen. Ook kappers mogen weer aan de slag. Vanavond maakt het kabinet de definitieve versoepelingen bekend. Horecaondernemers reageren ondertussen met grote verontwaardiging. Het gevoel van ongelijkheid is groter dan ooit en voor velen is de maat nu echt vol. In verschillende plaatsen in het land hebben ondernemers laten weten dit weekend de deuren te zullen openen, met of zonder versoepelingen vanuit het kabinet. Gemeenten reageren verdeeld: sommigen staan het openlijk toe, anderen zeggen dat de regels gevolgd moeten worden, maar uiten wel hun begrip.
Wijzig het plan
De Horeca Alliantie (VCHO, ProFri en NHG) hebben met Koninklijke Horeca Nederland op vrijdagochtend 14 januari een spoedoverleg met minister van Economische Zaken Micky Adriaansens gevoerd, waarin ze de woede en wanhoop van horecaondernemers opnieuw hebben overgebracht. Ze hebben de minister met klem verzocht om een poging te doen de plannen alsnog te wijzigen.
Wanhoop
"De signalen uit de achterban zijn sinds gisteren heftiger geworden", zegt ProFri-directeur Frans van Rooij namens de Horeca Alliantie. "De wanhoop klinkt erin door, mensen weten het echt niet meer. Het feit dat winkels wel open mogen maar horeca niet, is niet meer uit te leggen. Het draagvlak neemt snel af en we maken ons echt zorgen over de komende dagen en weken."
Water voorbij de lippen
Volgens Van Rooij lijden vooral de kleinere horecazaken de meeste pijn, "Hun inkomen wordt vaak verdiend in de laatste 10 procent van de omzet, en die hebben ze al bijna twee jaar niet. Ze leven van de btw en de loonbelasting die ze op dit moment niet hoeven af te dragen. Het water staat inmiddels voorbij de lippen en daardoor komen de emoties zo sterk naar boven. Mensen redden het niet meer en vragen zich af hoe ze überhaupt de opgebouwde belastingschulden kunnen terugbetalen."
Minister kan niets toezeggen
De minister heeft begrip voor het sentiment en herkent de geluiden. Ook zij maakt zich grote zorgen, zo liet ze weten. Ze zei toe het noodsignaal over te brengen aan het kabinet, maar kon daarover niets toezeggen. Over tien dagen is er een nieuw ijkmoment waarin de mogelijkheid tot verdere versoepelingen wordt besproken. De persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers wordt vandaag om 19.00 uur uitgezonden.