Geen lockdowns in buurlanden: Nederlanders gaan de grens over

Auteur: Nikki Kraaijenzank
Corona 31 december 2021
Geen lockdowns in buurlanden: Nederlanders gaan de grens over

Overvolle treinen en drukte op de weg richting Antwerpen. Even een hapje eten in Duitsland. Terwijl Nederlanders massaal toevlucht zoeken in buurlanden waar winkels, horeca en kappers 'gewoon' open zijn, blijft hier de harde lockdown van kracht. Tien dagen geleden deden zowel de ooster- als zuiderburen al een oproep aan Nederlanders om niet meer de grens over te steken, maar de stroom lockdown-ontwijkende mensen naar deze twee landen is onverminderd groot. De Antwerpse provinciegouverneur, Cathy Berx, vreest hordes feestende Nederlanders in de Oudejaarsnacht, want in België is de horeca open tot 23.00 uur. 

"Pure paniek"

Nu de landen om ons heen niet volgen in de lockdownstrategie, rijst de vraag of de strenge coronamaatregelen wel proportioneel zijn. Gisteren zei viroloog Marc Van Ranst, de 'Belgische Jaap van Dissel', tegen de NOS: "Als wij in België zenuwachtig worden, is het al pure paniek in Nederland." Er zijn in Nederland weliswaar meer besmettingen, maar in Belgïe liggen weer meer mensen op de IC. Waarom is het beleid in Nederland dan zo anders?

Van Ranst stelt tegenover de NOS dat de paniek in Nederland waarschijnlijk te wijten is aan de IC-capaciteit. In België zijn er 2000 bedden beschikbaar op een bevolking van 11 miljoen. Nederland moet het doen met iets meer dan de helft (1150 bedden) op een inwonertal van 17 miljoen. Dit is echter niet het enige argument. Volgens Van Ranst zou het ook heel goed kunnen dat Den Haag een 'trendbreuk' wil maken: té voorzichtig, in plaats van té laat. Desalniettemin benadrukt hij dat het maken van beslissingen over coronamaatregelen erg moeilijk is. 

Duitse en Belgische horeca blij met komst van Nederlanders

Hoewel het bestuurlijk gezag in zowel België als Duitsland heeft opgeroepen om zoveel mogelijk weg te blijven, is de horeca aldaar blij met de komst van de Nederlanders. Een Duitse restauranteigenaar verklaart tegenover RTV Noord dat de helft van zijn gasten uit Nederland komt. Vooral bewoners van de grensstreken maken gebruik van de lossere maatregelen in de buurlanden. Zo gaan Groningers bijvoorbeeld naar het Duitse Oldenburg.

Antwerpse winkeliers en horecaondernemers zijn blij met de drukte door het bezoek van de noorderburen. Het omzetverlies van het afgelopen jaar kan een klein beetje worden goedgemaakt doordat Nederlanders hun geld over de grens spenderen. Volgens de VRT steeg de omzet met zo'n 20 tot 30%. "Nederlanders hebben de eindejaarsomzet van de Antwerpse horeca gered." 

In het Belgische Mechelen wordt de horeca ook overspoeld met Nederlanders, zo meldt het Nieuwsblad. Er staan overal auto's met gele, Nederlandse kentekenplaten geparkeerd, met name op het Rode Kruisplein bij het Van der Valk hotel. Patrick Van der Waals, eigenaar van brasserie Carlton zegt tegen de krant dat er opvallend meer Nederlanders zijn dan de week daarvoor: “Ik schat dat 30 tot 40% van onze klanten momenteel uit Nederland komt." Van der Waals beschouwt het als een goede zaak.  

Strengere regels in Duitsland

Vanaf dinsdag 28 december gelden er, naast het 2G-beleid, strengere regels in Duitsland. Er werd gesproken van een "lockdown light", maar de maatregelen zijn heel mild vergeleken met Nederland. Het betreft de sluiting van het nachtleven, het terugbrengen van de groepsgrootte naar maximaal tien en het overhandigen van een negatieve test voor ongevaccineerden op meer plekken, zoals in de trein. Mogelijk wordt er ook een vaccinatieplicht ingesteld. Afgelopen maandag werd er flink geprotesteerd tegen de restricties. 

Op 3 januari 19.00 uur is er weer een coronapersconferentie. Dan wordt er een besluit genomen over het onderwijs. De harde lockdown duurt nog tot tenminste 14 januari. 

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws