Deliveroo roept EU op om flexibel werk in de platformeconomie te stimuleren

Auteur: Thijs Jacobs
Wet- en regelgeving 12 januari 2018
Deliveroo roept EU op om flexibel werk in de platformeconomie te stimuleren

Deliveroo heeft er bij de EU op aangedrongen om flexibel werk in de groeiende platformeconomie beter te beschermen. Dit blijkt uit de inzending van de bezorgdienst op de consultatie van de Europese Commissie over sociale zekerheden. Deliveroo wil de riders graag meer sociale zekerheden bieden, zonder dat daarmee de vrijheid die riders waarderen in gevaar komt.    

Flexibele bezorging


Steeds meer mensen kiezen ervoor om in de klus- of platformeconomie te werken. Deliveroo werkt momenteel met meer dan 32.000 riders in acht Europese landen. Deze riders kunnen in- en uitloggen wanneer ze willen, zelf bepalen hoe lang ze werken, en ze kunnen gelijktijdig voor meerdere platformen aan de slag. Kortom, een nieuwe manier van werken met veel vrijheid en geen verplichtingen die horen bij een traditionele bijbaan. 

Momenteel bestaat in veel landen een uitwisseling tussen flexibiliteit en zekerheden. Het inperken van vrijheid omwille van zekerheden kan volgens de bezorgdienst negatieve gevolgen hebben voor riders, klanten en restaurants: “Het werken met Deliveroo zou daarmee niet langer meer flexibel zijn, waardoor de vraag naar dit soort werk waarschijnlijk zal dalen. Dit is voor niemand voordelig. Riders kunnen zelf niet meer bepalen waar en wanneer ze willen werken. Klanten krijgen minder snel hun bezorging. En restaurants lopen omzet mis door een afname in het aantal bestellingen via Deliveroo”, aldus General Manager Benelux Mathieu de Lophem.  

Meer zekerheden


Deliveroo wil riders graag meer sociale zekerheden bieden, zonder dat daarmee de vrijheid die riders waarderen in gevaar komt. Volgens de bezorgdienst moet er een einde komen aan de gedwongen uitruil tussen de vrijheid waarom wordt gevraagd door platformwerkers, zoals Deliveroo riders, en de sociale zekerheden die men verdient. 

Het is essentieel om ook de mogelijke impact op de Europese restaurantsector te betrekken in het debat over de arbeidsmarkt. Mocht de vrijheid van Deliveroo riders onder druk komen te staan, dan heeft dit effect op de ontwikkeling van de levendige platformeconomie. Deliveroo hoopt dan ook dat de Commissie rekening houdt met de economische voordelen die horen bij de platform economie, zoals een sterke toename in werkgelegenheid en belastinginkomsten, en deze niet in gevaar laat brengen door wijzigingen in beleid. 

Economische impact


De 27.000 restaurants die in Europa zijn aangesloten bij Deliveroo profiteren van de samenwerking met de bezorgdienst. Zij zien dankzij Deliveroo een omzetgroei tot wel 30% en kunnen bovendien nieuwe groepen klanten binnenhalen. Daarnaast kunnen restaurants dankzij Deliveroo meer mensen in de keuken inhuren om de toegenomen vraag aan te kunnen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Capital Economics naar de economische impact van Deliveroo. Sinds de oprichting van Deliveroo in 2013 heeft het bedrijf 13.000 banen gecreëerd bij partnerrestaurants en leveranciers door heel Europa. Als Deliveroo in deze mate door blijft groeien zal de bezorgdienst over twee jaar circa 54.000 banen creëren in de verschillende Europese markten waarin Deliveroo momenteel actief is.

Overig nieuws