De Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel is officieel gestart. Deze week, 6 t/m 12 maart, wordt er in Nederland extra aandacht gegeven aan het eten en drinken zonder vlees of zuivel. Oftewel, veganistisch. Wat is de oorsprong van De Week Zonder Vlees en Zuivel? Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor een veganist? Welke ingrediënten lenen zich goed voor een veganistisch gerecht in jouw lunchroom?
Stichting Nationale Week Zonder Vlees
De stichting achter De Week Zonder Vlees en Zuivel is gestart bij vegetariër Isabel Boerdam. Isabel is niet alleen het brein achter de stichting maar ook het gezicht van haar populaire foodblog De Hippe Vegetariër en schrijver van onder andere De Vegabijbel. De eerste editie van De Week Zonder Vlees was in 2018, Isabel werkte toentertijd alleen aan dit project. Daarna is ze verder gaan uitbreiden met Green Food Lab, haar Voedingsadvies- en communicatiebureau, waar Isabel samen met het team jaarlijks De Week Zonder Vlees organiseert. In 2022 is het label '& Zuivel' toegevoegd aan het evenement. Daardoor is deze week niet alleen zonder vlees, maar ook zonder zuivel.
Voeding
Om een goed overzicht te hebben van belangrijke voedingsstoffen en welke producten zich het best hiervoor lenen is in 1953 de allereerste schijf van vijf gecreëerd. Sinds 2016 is de schijf niet veranderd.
Een veganist mist enkele voedingsstoffen die in vlees en zuivel zitten, deze moeten worden aangevuld door andere producten. Zo heeft een vijftigjarige persoon volgens het Voedingscentrum 300 tot 450 milliliter zuivel nodig op een dag. Dezelfde persoon van vijftig heeft volgens de organisatie achter voedingsadviezen ongeveer 950 milligram calcium nodig. Zonder de milliliters zuivel is het aantal milligram calcium aan te vullen met onder andere paprika of amandelen. Maar dat gaat nog niet zo makkelijk, honderd gram paprika bevat namelijk maar een kleine 8 mg aan calcium. Met een handje amandelen gaat het sneller, dat bevat namelijk ongeveer 283 mg. Ook eiwitten zijn erg belangrijk, er is namelijk een verschil tussen plantaardige- en dierlijke eiwitten. Daardoor heeft een veganist 30 procent meer eiwitten nodig dan een vleeseter. Kortom, zorg voor vegan gerechten die genoeg calcium, eiwitten en vitamines bevatten. Serveer een snack of gerecht met bijvoorbeeld veel noten of kikkererwten.
Vegan ingrediënten
Kikkererwten lenen zich erg goed als veganistisch ingrediënt. De peulvrucht bevat veel eiwitten en vezels. Ook zijn kikkererwten erg goed te combineren met verschillende gerechten, zo kan je ze bakken, verwerken in een salade en kunnen ze in de oven. Makkelijk, snel en voedzaam.
Andere ingrediënten die zich goed lenen voor een vegan eetpatroon zijn edelgistvlokken en chiazaden. Edelgist is een ingrediënt met plantaardige eiwitten en heeft een kaasachtige smaak. Kaas is voor een veganist een echte no-go, edelgist daarentegen kan een veganistische pasta of saus net even die kaassmaak geven.
Chiazaden geven niet veel smaak af, maar zijn wel ideaal voor een vegan gerecht. Een muffin is bijvoorbeeld zonder eieren moeilijker te bakken. Wanneer je chiazaden combineert met water wordt het een perfecte eivervanger voor de veganistische baksels.
Wist je dat het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland (2022) ook volledig veganistisch is? In iedere lunchroom is er ruimte voor een gerecht zonder vlees en zuivel.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.