De wirwar van regeltjes met betrekking tot het coronavirus scheppen niet bepaald de duidelijkheid die we zo graag verlangen van de overheid. Zo is de wirwar gepromoveerd tot warwir; zo onduidelijk is de communicatie vanuit de overheid. Werkgeversorganisatie KHN doet zijn best, dat zien we allemaal, en publiceerde met alle goede bedoelingen een protocol. Dit protocol werd welhaast juichend ontvangen door horecaondernemers, maar door critici resoluut naar de prullenbak verwezen; er stonden namelijk fouten in. Maar ja, wat wil je? Met de summiere informatie die de overheid prijsgeeft, blijft het gissen naar de mogelijkheid om daar op een goede manier invulling aan te geven.
Gisteren kwam er dan eindelijk (kort voordat de horeca weer onder voorwaarden open mag) een document dat minister Hugo de Jonge naar de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s stuurde. Daarin wordt een en ander verduidelijkt, ook over de terrassen en het gegeven dat vanaf drie personen (die niet tot hetzelfde huishouden behoren) wordt gehandhaafd op het bewaren van de anderhalve meter afstand. Opmerkelijk is wel, dat deze brief niet werd gecommuniceerd met al die horecaondernemers die maandag weer open mogen, maar nog steeds niet weten wat nu precies wel en niet mag. Afgezien van al die regels en voorschriften - die best verklaarbaar zijn - viel één ding mij wel op: de exploitant of beheerder van een eet- en drinkgelegenheid is primair verantwoordelijk voor de naleving van de anderhalve meter en de overige maatregelen als ook de controle daarop.
Waarom die passage mij opviel? Omdat de overheid hiermee een instrument in handen heeft om horecaondernemers voor het niet naleven van de maatregelen – die niet duidelijk worden gecommuniceerd - door gasten te beboeten. Meer dan ooit ben je hiermee een verlengstuk van de toch al lange arm der wet, maar tegelijkertijd ook kwetsbaarder dan ooit, wanneer het gaat om mogelijke sancties, vooral omdat je als blinde niet kan zien. En mag je ‘AVG-technisch’ wel controleren of die drie personen die op minder dan anderhalve meter afstand aan een tafeltje zitten daadwerkelijk zussen zijn, zoals ze eerder beweerden? Zijn die kinderen aan tafeltje drie wel echt op stap met hun moeder of is het stiekem de oppas die ze trakteert op een limonade? Allemaal vragen die je je als ondernemer in deze toch al moeilijke tijd helemaal niet wilt stellen, maar waarvan je nu feitelijk verplicht bent om dat wel te doen. Onze gastvrijheidsbranche wordt op deze manier beroofd van het gastvrijheidselement en dat is op de lange termijn misschien wel het grootste verlies. Mits de nieuwe situatie op deze manier niet te lang aanhoudt, want anders is er over zes maanden vrijwel geen horeca meer over en wordt de perceptie van gastvrijheid dramatisch naar beneden bijgesteld.
Klik op deze link om de uitleg over de regels in de horeca te lezen.
Reageren? Graag! Stuur mij een mail via thijs.jacobs@uitgeverijps.nl