Je kent het wel, de oudere generatie die klaagt over de jeugd van tegenwoordig, maar dat is niet nieuw! Bij iedere generatie vinden ouders dat hun kinderen zich er te gemakkelijk van afmaken.
Ik ben al vanaf mijn vijftiende een fanatiek krachtsportliefhebber en ging dan ook als het kon elke dag naar de sportschool, maar ik loog erover tegen mijn vader omdat hij vond dat als mensen meer dan twee keer per week aan sport deden, ze te veel vrije tijd hadden. Maar als ik vertelde dat ik met kerst een werkweek van tachtig plus uur had gemaakt, zei hij: "Er is nog nooit iemand doodgegaan van werken!" De millennials en de iGeneratie (tieners) hebben het snel zwaar, deels omdat ze in hun opvoeding niet veel tegenwind hebben gehad. Maar hun ouders, mijn generatie, hebben ze zelf zo gepamperd (ikzelf inclusief), uiteraard met alle goede bedoelingen. Juist daarom kun je ze het niet kwalijk nemen dat ze werk of een bijbaantje zoeken dat vooral ‘leuk, inspirerend, en zinvol moet zijn. Goed betaald en passend in een vierdaagse werkweek voor een goede werk/privé balans’. Of werken en vrij zijn wanneer het hen uitkomt, verre exotische reizen maken, veel festivals en terrasjes pakken, en dat via socials delen zodat de hele wereld kan zien hoe fantastisch hun leven is.
Maar het is ook die generatie die op jonge leeftijd veel vaker thuis zit met een burn-out. Wij als ouders van die generatie vragen ons af waarvan ze toch in godsnaam die burn-out krijgen!? Maar we beseffen niet dat wijzelf de veroorzakers zijn van die jongeren, die we veel te vaak hebben verteld dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen! Maar we zijn er vergeten bij te vertellen dat ze er wel keihard voor moeten werken en dat ze vooral niet moeten opgeven. Nee, in plaats daarvan brachten we ze naar school met de auto, want anders moesten ze wel tien kilometer fietsen! En als ze wel op de fiets gingen, was het een elektrische. En voor ‘de veiligheid’ kregen ze de nieuwste iPhone voor zogenaamde noodgevallen. Ze lijken allemaal met een gouden lepeltje in de mond te zijn geboren.
En ja, wij hebben allemaal een mening over hen, maar zoals Wim Zonneveld in zijn lied ‘Het Dorp’ zo mooi bezong: "Het is hun goeie recht, de nieuwe tijd net wat u zegt, maar het maakt me wat melancholiek." Ondertussen doen wij in ons bedrijf er alles aan om het onze jongens en meiden het naar de zin te maken. De bakkers maken bijna geen nachturen, geen overuren, hebben een vierdaagse werkweek en de vaste medewerkers zijn elk weekend vrij. In het weekend werken wij zelf samen met scholieren in zowel de bakkerij als in de winkel en de lunchroom. Als ze vrij willen zijn, regelen we dat onder elkaar. We betalen ze goed en organiseren vier keer per jaar een uitje. Hangen slingers op als ze jarig zijn. En bovenal zorgen we voor een gezellige familiale sfeer. Het zijn onze jongens en meiden! Wij doen heel veel moeite om het iedereen naar de zin te maken en wat denk je? Dat werkt! Gemiddeld blijven ze meer dan vijf jaar werken, zelfs de scholieren, vaak gedurende hun hele opleiding. Er hangt een ongedwongen gezellige sfeer en je voelt dat ze het leuk hebben met elkaar. We zijn dan ook heel trots op ons team.
Daarom vallen ze makkelijker voor elkaar in en stralen dat ook uit naar de gasten in de lunchroom. Gelukkig krijgen we ook altijd veel reacties op vacatures. Laatst kregen we zelfs zes reacties voor op zondag. Deze reacties komen vaak via sociale media of via de appgroepen van onze eigen jongens en meiden. Een mooie digitale advertentie wordt via de app snel gedeeld. Dus moeite doen loont.
En ja, de nieuwe generatie doet het anders, maar het zijn WIJ die moeten accepteren dat anders niet meteen ook minder goed zou zijn. En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Hoe die toekomst er dan uit gaat zien?
De tijd zal het leren.
Over Lucas Vermeulen
Lucas Vermeulen en zijn vrouw Jolanda runnen met hun bevlogen team Bakkertje Deeg, inclusief de bijbehorende lunchrooms Den Contente Mensch en De Vegan Bakker, gelegen in het vestingstadje Heusden (aan de Maas). In zijn columns deelt hij wat hen bezighoudt en drijft, altijd met zijn lijfspreuk ‘Zonder enthousiasme is zelfs het beste idee gedoemd om te mislukken’ in gedachten.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.