De gemeente Amsterdam heeft samen met andere overheidsinstanties een manier gevonden om crimineel geld te weren uit de horeca. De rechter heeft ingestemd met 'omkering van de bewijslast', waardoor ondernemers aan moeten tonen dat hun kapitaal legitiem is.
Dit was eerder niet het geval, eerder konden vergunningen pas geweigerd worden wanneer de gemeente aan kon tonen dat het geld 'fout' was. De gemeente, politie, Openbaar Ministerie, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Financial Intelligence Unit hebben het gezamenlijke project IJgeld ontwikkeld. Ze kunnen met dit instrument de ondernemer vragen om aan te tonen dat het kapitaal op legitieme wijze is verkregen. De universiteiten van Tilburg en Harvard hebben het project begeleid.
Niet legaal?
De bestuursrechter heeft de gemeente in een eerste zaak toegestaan om de exploitatievergunning niet te verlenen aan een Syriër die met onderhands geleend geld fastfoodrestaurant Bread and Salt had gestart. De leningen waren afkomstig van een man uit Saoedi-Arabië. De ondernemer kon onvoldoende gegevens onverhandigen, waaruit zou blijken dat het geld legaal was verkregen. De horecazaak zal nu naar alle waarschijnlijkheid afstevenen op een faillissement.
Inmiddels zijn er meer gevallen bekend, waarbij de legaliteit van onderhandse leningen volgens de rechter onvoldoende kon worden bewezen. Van de ongeveer vierduizend horecazaken in Amsterdam blijkt ongeveer de helft (gedeeltelijk) gefinancierd te zijn met onderhandse leningen, zo lezen we in Het Parool. Of er in gevallen sprake is van 'fout' geld, is nog onduidelijk.