Vandaag, 27 april, werd het eerste blikje met statiegeld ingeleverd. Daarmee is een belangrijke stap gezet op weg naar de officiële start van het statiegeldsysteem voor blikjes vanaf 1 april. De blikjes met het statiegeldlogo stromen nu in bij verschillende verkooppunten. Statiegeld is een goed middel om zwerfafval terug te dringen, van de ingeleverde blikjes worden nieuwe verpakkingen gemaakt.
Vanaf nu wordt er vijftien cent statiegeld gerekend voor blikjes waarop het statiegeldlogo staat. Belangrijk voor een goede inname is dat blikjes zo min mogelijk beschadigd zijn. Anders kunnen de innameapparaten de barcode niet scannen.
Steeds meer blikjes met statiegeldlogo
“Met meer dan 27.000 innamepunten, vierhonderd producenten van blikjes en ruim 2,5 miljard blikjes die elk jaar in Nederland worden verkocht, is de invoering van statiegeld op blikjes een grote operatie”, aldus Statiegeld Nederland. Producenten kopen lege blikjes in grote volumes en voorbedrukt in. Omdat producenten grote voorraden kunnen hebben, soms zelfs van enkele maanden, komen er steeds meer blikjes met statiegeldlogo in het schap bij supermarkten, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten.
Landelijke campagne
Om te informeren dat er vanaf nu statiegeld op blikjes zit en Nederland aan te sporen statiegeldblikjes in te leveren, start Statiegeld Nederland op zaterdag 1 april met een landelijke campagne. De campagne is onder andere online, op televisie en op de radio te volgen.
Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur Stichting Afvalfonds Verpakkingen: “Het is een zeer intensief proces geweest. Alle betrokken bedrijven en Statiegeld Nederland hebben hard gewerkt aan het statiegeldsysteem voor blikjes. Alleen door samen te werken kunnen we belangrijke stappen zetten naar een circulaire economie. Met statiegeld op blik kunnen blikjes worden recycled en gaan we zwerfafval tegen. Zo sluiten we de kringloop van verpakkingen en zal blijken dat bij de volgende Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon minder blikjes in het zwerfafval gevonden worden.”
“We zijn blij dat er nu een statiegeldsysteem voor blikjes is”, zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. “Alle partijen, van ICT-leveranciers tot blikproducenten en van supermarkten tot frisdrankfabrikanten, hebben zich de afgelopen tijd ingezet om op 1 april klaar te zijn voor statiegeld op blik. Een complexe operatie want hoewel het statiegeldsysteem voor een buitenstaander misschien eenvoudig lijkt, gaat er achter het innemen van blikjes een geavanceerd systeem schuil.”
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.