Themamaand Financiën: Boekhoudsoftware. Wat kies je voor jouw lunchroom?

Auteur: Juan Kort
Themamaand Financiën 12 december 2022
Themamaand Financiën: Boekhoudsoftware. Wat kies je voor jouw lunchroom?

Als horecaondernemer is de boekhouding een tijdrovende klus. Handmatig bonnen overtikken en omzet bijhouden is niet meer nodig. Al die tijd heb je tegenwoordig nodig om andere belangrijke zaken te managen. Daarom heeft Lunchroom een lijst met de vijf meest gangbare boekhoudsoftwarepakketten voor de horeca samengesteld. Met koppelingen met bijvoorbeeld jouw kassasysteem of de Belastingdienst win je tijd en voorkom je fouten in je boekhouding.

Afas

Het bekende softwarebedrijf Afas biedt horecaondernemers een oplossing voor HR, salarisadministratie en boekhouding in één pakket. Het ERP-systeem helpt je kosten te besparen door moeizame, handmatige processen in software te borgen en het zorgt ervoor dat je de administratieve processen kunt beperken. ERP, Enterprise Resource Planning, staat hierin voor een computerprogramma die organisaties gebruiken ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf. Het pakket is volledig online en tegen een vaste prijs per maand. Daarvoor krijg je betrouwbare data uit één database, een actueel inzicht in hoe jouw horecaonderneming ervoor staat en grip op wetgeving zoals de AVG en een actuele cao. Om de automatisering van de werkprocessen nog verder te optimaliseren kan je de voor jou belangrijke softwaresystemen koppelen met Afas. Zo kan het softwarebedrijf operationele werkprocessen goed laten aansluiten op secundaire processen. Afas koppelt bijvoorbeeld systemen voor je kassa of personeelsplanningsoftware aan zijn eigen programma. Verder is Business Intelligence een standaard onderdeel van het bedrijf uit Leusden. Met de interactieve dashboards weet je altijd hoe je er voorstaat. Je krijgt bijvoorbeeld inzicht in je financiële situatie en alles wat je moet weten over je medewerkers. Daarnaast regelen alle medewerkers alles eenvoudig zelf met de Afas Pocket App, waarmee ze altijd en overal toegang hebben tot CRM, verlof, verzuim, het boeken van uren en openstaande taken.

Exact

Exact maakt sinds 1984 slimme bedrijfssoftware. Als je jouw horeca kassasysteem koppelt aan Exact Online Boekhouden, integreer je de kassastromen direct in je boekhouding. Dit boekhoudpakket sluit naadloos aan op vrijwel elk kassasysteem in de horeca, waardoor de verwerking van je kassaverkopen automatisch gaat. Ook geeft het systeem altijd en overal een gedetailleerd inzicht in je omzet en marges. Doet een boekhouder jouw papierwerk, dan wordt je boekhouding automatisch gedeeld. Het programma synchroniseert bovendien realtime met je horeca kassasysteem. Zo check je 24/7 je up-to-date cijfers via een handig dashboard. Werk je met meerdere order- en betaalprinters, kassalades en gekoppelde PIN-terminals? Dat vormt geen probleem voor het softwareprogramma van Exact voor de horeca. Hun boekhoudrobot neemt administratieve werk uit handen, waardoor ook je btw-aangifte zo gedaan is.

Visma

Met Visma eAccounting beschik je over een innovatief online boekhoudpakket voor de horeca. De Noorse softwaregroep Visma helpt jou de online administratie voor je horecazaak overzichtelijk te houden. Voor achttien euro per maand gebruik je de software voor je boekhouding en facturatie. Met online boekhouden worden je gegevens veilig in de cloud opgeslagen waardoor je er overal toegang tot hebt. Visma koppelt ook je administratie eenvoudig aan je kassasysteem. Dankzij de koppeling met je bankrekening weet je welke facturen al betaald zijn en wie je, met één druk op de knop, een herinnering moet sturen. Door de koppeling tussen je boekhouding, kassa of POS en bankrekening bespaar je tijd, zorg je voor maximaal inzicht en voorkom je fouten. Ook de btw-aangifte zet het programma automatisch voor je klaar. Verstuur je aangifte vervolgens met een druk op de knop direct naar de Belastingdienst en je weet altijd precies en hoeveel btw je moet betalen of juist terugkrijgt. Laat je een deel van het werk liever verzorgen door een administratiekantoor? Met het boekhoudpakket voor het mkb van Visma kies je zelf hoe je het werk verdeelt. Verder hoef je je met dit systeem geen zorgen te maken over back-ups en updates. Je boekhouding staat in de cloud, veilig op Europese servers en het softwarebedrijf verbetert en werkt voortdurend het boekhoudpakket bij voor de nieuwste eisen van de Belastingdienst. Ook biedt Visma een app waarmee je foto’s van facturen en/of bonnetjes maakt waardoor deze direct in je administratie staan. Elektronische facturen van je leveranciers komen automatisch in je boekhouding en hoef je alleen nog goed te keuren.

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl is een onderneming die sinds 2002 opties biedt voor boekhouden, factureren, offertes, urenregistratie, relatiebeheer, voorraadbeheer en meer. Daarnaast maak je als horecaondernemer met e-Boekhouden.nl gebruik van innovatieve functies als automatische bankkoppelingen dat invoerwerk voorkomt, scan & herken, mail & herken en een app voor je smartphone of tablet waardoor je altijd op de hoogte bent van alles. e-Boekhouden.nl is gemaakt vanuit de visie van een ondernemer. De invoerschermen, menuopties en algemene gebruikerservaring werken intuïtief. Daarnaast pas je invoerschermen en menuopties naadloos aan op jouw situatie. Je hebt er geen boekhoudkennis voor nodig en de btw-aangifte doe je direct. Werk je met een kassasysteem of POS? Koppel het dan aan e-Boekhouden.nl en verwerk iedere bestelling in jouw horecazaak direct in je boekhouding. Het softwarebedrijf heeft een oplossing voor elk kassasysteem.

Silvasoft

Het bedrijf Silvasoft in het Zuid-Hollandse Ridderkerk maakt ook software voor onder andere boekhouden. Het boekhoudprogramma realiseert de mogelijkheid tot online boekhouden inclusief onder andere relatiebeheer, btw-aangifte, koppelingen met kassasystemen. Het boeken van inkopen, verkopen, kas- en banktransacties gaat er eenvoudig en snel mee en het programma zorgt voor automatische btw-aangifte, ICP-opgave, het inlezen van bankafschriften en het automatisch matchen ervan en grafieken op je dashboard. Dat allemaal zonder boekhoudkennis. Silvasoft berekent je btw-aangifte en ICP-aangifte automatisch en verstuurt het op een eenvoudig manier naar de Belastingdienst. Automatiseer ook het verwerken van je inkoopfacturen en bonnetjes met de scan & herken functionaliteit. Binnen enkele seconden ontvang je al een boekingsvoorstel. De kosten daarvan zijn 0,16 euro per scan. Je kunt ook je facturen en bonnetjes automatisch laten scannen en herkennen, waarna je binnen enkele seconden een boekingsvoorstel ontvangt. Wat verder eenvoudig gaat met Silvasoft is een rapportage samenstellen op basis van grootboekrekeningen en deze groeperen per maand, kwartaal of jaar.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de Themamaand Financiën. 

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws