Nu de rook eindelijk een beetje begint op te trekken, wordt het slagveld duidelijk zichtbaar. Kleumende rokers op de stoep van hun stamkroeg, continu in- en uitlopende gasten in het restaurant en klagende kroegbazen. De kreet Âeen tevreden roker is geen onruststoker lijkt weer aan betekenis te winnen. (column Pieter Punter, Lunchroom 2008, nr.5)
Hoewel ik het idee om in restaurants niet te roken van harte ondersteun, begin ik toch te twijfelen aan het nut en de redelijkheid om roken in huiskamercafés te verbieden. Het lijkt er namelijk op dat de meeste huiskamercafés niet als dranklokaal dienden maar als rooklokaal. Logisch natuurlijk: wie wil nu thuis continu tussen bruine muren en plafonds in de stank zitten? Daarvoor gaan we naar de kroeg. Nu daar niet mag worden gerookt, komt er geen hond meer. De drank was dus blijkbaar bijzaak.
Wat mij blijft verbazen is het feit dat dit probleem niet vanzelf is verholpen. Wanneer een consument het onprettig vindt dat er in een café of restaurant wordt gerookt, moet hij daar wegblijven. Toch hebben rookvrije cafés nooit een voet aan de grond gekregen; er is blijkbaar toch geen markt voor. Dit doet vermoeden dat er een nauwe band is tussen drinken en roken: blijkbaar drinken rokers veel en roken drinkers veel. Het zou dus zelfs zo kunnen zijn dat de regering in haar wijsheid kans heeft gezien met deze maatregel zowel het roken als het drinken te ontmoedigen.
Het slagveld overziend kan ik me niet aan de indruk ontrekken dat we toch iets te ver zijn gegaan. Het stankprobleem is oplosbaar: in de industrie vinden processen plaats waar echt gevaarlijke gassen en dampen vrijkomen en waarvoor uitstekende ventilatieoplossingen zijn gevonden; dat beetje tabaksrook is dus zonder probleem weg te blazen. De al dan niet terechte bezorgdheid om het gezondheidsrisico heeft iets hypocriets. Dagelijks verpesten 6 miljoen automobilisten de luchtkwaliteit in onze steden zonder dat iemand optreedt, maar als mensen uit eigen wil een rokerig café binnenstappen, staat de politie op de stoep (hoewel dit waarschijnlijk is omdat ze zelf willen meeroken). Ik stel daarom voor om de huiskamerkroeg weer te laten roken, maar voor alle andere horecagelegenheden blijft ik het rookverbod een zegen vinden.
Pieter Punter
OP&P Product Research BV
info@opp.nl
Rookgordijn
19 oktober 2008