Verruiming van het bestemmingsplan voor de Markthal kan de redding zijn voor noodlijdende ondernemers. Dat zei professor Laurens Sloot, hoogleraar retail marketing aan de Rijksuniversiteit van Groningen tegen het AD. Door in verskramen bijvoorbeeld ook horeca toe te staan, kunnen uitbaters makkelijker hun eigen broek ophouden, vindt hij.
Bij de start van de Markthal zijn afspraken gemaakt over de verdeling van vers en horeca in de koopkathedraal en dat concept wordt strikt gehandhaafd. Zo dient er maandag een rechtszaak van Markthal-eigenaar Klépierre versus halal-slager Messar, die in een deel van de versunit hapjes en drankjes serveert, om zo het hoofd boven water te houden. Klépierre verbiedt namelijk die horeca-activiteiten.
Sloot betoogt dat zo'n combinatie van de verkoop van versproducten en horeca in de toekomst juist mogelijk moet zijn in de Markthal. "Ik zie het wel voor me dat bijvoorbeeld een bakker ook een apart hoekje heeft, waar krukken staan en belegde broodjes plus kopjes koffie worden geserveerd.''