In het centrum van Amersfoort bevindt zich al bijna 5 jaar de crêperie, Juffrouw Jacoba. Het lekkere eten, de sfeer, de gastvrijheid en hond Salidou zijn redenen genoeg voor de gasten om hier graag terug te komen.
Voor de twee eigenaressen Manon Schaap (52) en Barbara de Rooij (50) is de zaak in Amersfoort niet hun eerste lunchroom. Manon: "We zaten op een gegeven moment allebei tussen banen in. We deden wel eens catering samen en die deden we dan helemaal biologisch. Barbara is styliste en ik vormgever. Omdat er in Soest geen biologische lunchroom zat, bedachten we dat we daar een biologische lunchroom zouden beginnen, en dat gebeurde toen ook. Dat was onze eerste lunchzaak."
De eerste zakenvrouw in Soest
Hoe ze aan de naam ‘Juffrouw Jacoba’ zijn gekomen is een leuk verhaal. Manon: ‘We wilden het eerst noemen naar onze opa’s omdat we in Soest zaten. Onze opa’s zijn echte oude Soesters. Ze waren hofleveranciers; één was groenteboer en de ander bakker. Dus ik was aan het zoeken naar oud materiaal daarvan en toen kwam ik juffrouw Jacoba Victoria Bartolotti tegen. Zij was de eerste zakenvrouw in Soest. Zij erfde een vermogen, maar wilde daarover geen belasting betalen. Ze heeft een veerhuis, genaamd de kleine Melm; een hotel en restaurant, geopend. Haar landhuis stond bij ons op de hoek, op de Bartolottilaan. We hadden zoiets van 'Juffrouw Jacoba bekt best wel lekker, maar het is ook een leuke historische achtergrond', dus we besloten onze zaak naar haar te vernoemen."
De hond Salidou
Hond Salidou is ondertussen de ster van Juffrouw Jacoba geworden. Manon: "We hebben ook heel veel mensen die speciaal voor de hond komen. Wij denken steeds dat de gasten voor ons komen, maar dan vragen de gasten of de hond er is. ‘Nee de hond is bij de oppas’, zegen we soms, maar dan gaan sommige gasten weer weg om een week later terug te komen. Salidou komt alleen beneden als het rustig is. “In de drukte is het nog gevaarlijk ook als mensen over het beestje vallen”, aldus Manon.
Menukaart
Op de menukaart van Juffrouw Jacoba is er voor ieder wat wils. Van Franse heerlijkheden tot het Nederlandse wentelteefje. "In Soest hadden we vooral broodjes, verse sapjes, maar dat heb je eigenlijk wel overal hier in Amersfoort. Omdat er hier in Amersfoort al zoveel broodjeszaken zitten, hebben we besloten om helemaal geen broodjeszaak meer te zijn, dus zodoende zijn we een crêperie geworden." Barbara: "Het is een beetje een mix van Nederlands en Frans." Manon voegt toe: "Veel mensen denken ook, omdat wij een crêperie zijn, dat we dan alleen maar zoete gerechten hebben, maar eigenlijk hebben we meer hartig dan zoet op de kaart staan."
Zelfgemaakt
Ingrediënten kopen Manon en Barbara vooral in bij lokale leveranciers, en bijna niets wordt kant en klaar gekocht. Manon: "We maken bijna alles zelf. Natuurlijk niet de Nutella, maar de andere sauzen maken we wel zelf; ook de taarten proberen we zoveel mogelijk zelf te maken. Wat af en toe wel betekent dat we om negen uur 's avonds uur nog dingen staan te bakken. Het beslag voor de crêpes maken we ook zelf. Natuurlijk, je kunt kant en klaar crêpebeslag kopen, maar dat is zo smerig. Daar onderscheiden we onszelf misschien wel in, in het feit dat 80 tot 90 procent huisgemaakt is." Barbara: "Vaak gaan mensen toch voor gemak, maar kwaliteit wint het altijd."
Koningsdag
Manon: "Met Koningsdag hebben we Maxima aan de deur gehad. De Cliniclowns waren hier in onze zaak binnen en zij deden vanuit ons pand een act. De straat was helemaal afgeschermd en niemand mocht erbij. Wij mochten beneden vanuit de deur kijken en toen stond Maxima er ineens; dat was op zich wel heel apart. We hebben verder best wel veel gekke dingen meegemaakt. Wat ook een raar verhaal is, is dat iemand een keer de mat bij de voordeur heeft gestolen. De persoon kwam de volgende dag de mat weer terugbrengen met een bos bloemen erbij. De reden dat ze het gestolen had, was omdat ze de mat zo mooi vond."
Barbara: "Je hebt ook vaak gekke mensen met rare vragen. We willen een boekje gaan schrijven met daarin allerlei rare vragen." Manon: "Je hebt veel mensen die denken dat dit een viszaak is, vanwege de tegeltjes buiten. Je werkt met mensen, dus er gebeuren menselijke dingen. Ik moet zeggen dat het bezoek van de koning en koningin best wel een hoogtepunt was."
Toekomstdromen
Op de vraag waar ze over vijf jaar willen staan met Juffrouw Jacoba hebben Manon en Barbara een duidelijk antwoord. Manon zegt lachend: "Nog 3 zaken erbij. Ik zou het leuk vinden om in het zuiden nog een zaak te openen. Dat is eigenlijk vanaf het begin mijn droom geweest."
Barbara: "Het is wel leuk om er een hele keten van te maken. Vooralsnog hebben we die niet. Dan moeten we zeven hondjes hebben, dus dat zou leuk zijn. Of dat we een eigen merk neergezet hebben, wat betekent dat we allemaal producten van Juffrouw Jacoba kunnen verkopen met de hond als logo."
Wist je dat…
Juffrouw Jacoba een ruime tuin heeft. In de zomer staan daar zo’n 20 stoelen en liggen er kleedjes op de grond. Bij de gasten is het heel populair. De gasten wachten zelfs binnen tot er een plekje vrijkomt buiten.
Auteur: Nadieh Werve. Dit interview is geschreven door studenten van ROC Midden Nederland (Media, ICT & Design college). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.