Strandpaviljoen De Staat viert deze zomer haar tienjarig bestaan. Jeroen Kuiper is de trotse eigenaar van deze ultieme ‘strandhotspot’ op Scheveningen, die vooral door locals wordt bezocht. Toeristen bezoeken de boulevard, wie de drukte wil vermijden en wil genieten van één van de mooiste plekjes van Nederland, bezoekt De Staat.
De Staat ligt aan het Zuiderstrand, bij Hagenaars ook wel bekend als ‘het stille strand’. Gelegen tussen Scheveningen en Kijkduin is het de ideale uitvalsbasis om een heerlijk dagje aan zee door te brengen. Jeroen kwam hier toevallig terecht: “Ik ga altijd met een groep vrienden naar de Ardennen, en ruim tien jaar geleden kwam ter sprake dat deze plek vrijkwam. Ik kende het Zuiderstrand goed en verbaasde me er altijd over dat er geen plekje was waar je echt goed kon zitten, eten en drinken, dus de interesse was er direct.” Toch was het voor Kuiper niet de meest voor de hand liggende zet om een strandpaviljoen over te nemen, hij was immers werkzaam in een compleet ander vakgebied. “Ik had een aannemersbedrijf”, vertelt de ondernemer. “In 2008, tijdens de crisis, besloot ik het wat rustiger aan te doen met mijn bedrijf, waardoor ik tijd had voor andere dingen. Daardoor stond ik open voor deze uitdaging en uiteindelijk heeft mijn achtergrond als aannemer me ook geholpen. De zaak hebben we namelijk helemaal naar wens aangepast en met een groep mensen hebben we flink verbouwd. Het was best een uitdaging hoor, want we hebben toen behoorlijk onze nek uitgestoken. Zoiets als De Staat was er immers nog niet op het Zuiderstrand.”
Oase van vrijheid
Toch blijkt al gauw dat De Staat een schot in de roos is. Anderhalf jaar na opening werd het strandpaviljoen al uitgeroepen tot beste strandtent van Nederland. “Dat was een prijs die de Nieuwe Revu jaarlijks uitreikte. De prijs was vergelijkbaar met de haringtest van het AD, om maar een voorbeeld te noemen. We waren tegelijkertijd ook de laatste winnaar van de prijs, want de prijs bestaat niet meer.” Dat De Staat de felbegeerde award in de wacht heeft gesleept, is niet verwonderlijk. De zaak is prachtig, de keuken is top en de locatie is subliem. “We liggen midden in het Westduinpark, wat een beschermd natuurgebied is. Je wordt omgeven door hazen, fazanten en Schotse Hooglanders. Wanneer je hier een dagje doorbrengt, dan is de beleving compleet anders dan aan de drukke boulevard van Scheveningen, terwijl je toch als achterland de grote stad hebt. Dit is een oase van vrijheid, vandaar ook dat we voor de naam ‘De Staat’ hebben gekozen; het verwijst naar een vrijstaat. Het publiek is ook echt anders dan aan de boulevard; hier vind je vooral locals, ‘doelgroeppubliek’ zoals ze dat weleens noemen. Onze vaste gasten houden dat graag ook zo, het is echt hun plekje.”
Het beeld van strandtenten verschilt van de ervaring die De Staat je biedt. Hier eet je geen kleffe friet en softijsjes, maar rollen geweldige gerechten uit de keuken. “We zijn meer een restaurant op het strand eigenlijk”, vertelt Jeroen met zichtbare trots. “We hebben het niveau van het bakje friet en een blikje cola ver overstegen en koken alles vers en biologisch. Niet voor niets heeft het NRC ons op de derde plaats gezet van de beste keukens in strandtenten. De beste producten zijn de basis van de keuken; het vlees komt van Lindenhoff uit Baambrugge, het brood is van vanmenno en de koffie is van Bocca. Jullie lezers weten vast wel dat deze leveranciers tot de top behoren. Daarnaast werken we veel samen met lokale leveranciers, zoals met ‘Haagse Eitjes’. De eitjes komen van blije kippen. Daarnaast serveren we biologische frisdranken, want op dat vlak willen we ons publiek een beetje opvoeden. Ja, Coca Cola staat ook wel op de kaart, maar daarbuiten willen we graag alternatieven presenteren, vooral door frisdranken met minder suiker aan te bieden. En natuurlijk schenken we veel bier en wijn. Ik durf te beweren dat we een heel mooi assortiment aan bieren hebben, zeker voor een strandtent. In welke strandtent vind je tien bieren op tap? Natuurlijk hebben we ook lokale bieren, zoals Mees Bier. De brouwerij ligt aan de mezenlaan, dus dat is letterlijk om de hoek. En dan de wijnen, dat is ook een hobby van me, hierdoor hebben we een mooie, uitgebalanceerde wijnkaart. Het is echt genieten op niveau hier bij ons.”
Jubileum en groot feest
Alhoewel deze strandtent toch wat verscholen ligt, weten veel mensen de plek te vinden wanneer er een grootschalig evenement plaatsvindt. “Zoals tijdens Koningsdag, toen we zo’n 2000 man mochten verwelkomen. We hadden verschillende acts geboekt, die op drie podia optraden. We organiseerden onlangs ook een ‘wine makers dinner’, waar wijnhuizen vertellen hoe ze de wijnen produceren en wij een viergangenmenu serveren. En dat alles voor een zeer schappelijke prijs. We gaan dit binnenkort ook met bier doen. En vanwege het tienjarig jubileum gaan we op 27 en 28 juli een festival organiseren, waarbij ook onze leveranciers in het zonnetje worden gezet. Twee dagen lang hebben we een druk dagprogramma, waarbij ook voor kinderen leuke dingen te doen zijn en onze toeleveranciers allemaal een stand plaatsen, zodat onze gasten volop kunnen proeven. Iedereen die hier de laatste tien jaar over de vloer is geweest als leverancier hebben we uitgenodigd. In de avond hebben we livemuziek, dus het wordt echt een megafeest!”
Een hele prestatie, om op deze locatie zo’n goedlopende strandtent op te tuigen. Het verschil met een ‘normale’ horecazaak is duidelijk: een strandtent moet ieder jaar op- en afgebroken worden. Iets dat in de ogen van Jeroen en andere strandpaviljoeneigenaren onnodig en ongewenst is. “Voor een periode van vier maanden moet de hele strandtent weg. Ongelofelijk eigenlijk, zeker als je weet dat het met een flink team wel twee tot drie weken duurt om de boel af te bouwen en nog eens een week of drie om het geheel op te bouwen. We hebben er speciale kranen en vrachtwagens voor nodig en alles wordt in containers opgeslagen. Na het afbouwen wordt het op verschillende locaties opgeslagen. Zonde van het geld en de tijd, want we willen dolgraag openblijven tijdens de winter. Een restaurantavond met dit grandioze uitzicht verkoopt echt wel en ook in het najaar wandelen er voldoende mensen langs het strand. Ik wil ze dan graag een warme chocomel aanbieden. Tja, het is regelgeving van oudsher, maar we hopen dat er eens naar ons wordt geluisterd. We hebben als Zuiderstrandvereniging al meerdere malen aangegeven dat we dit graag anders zien. Kijk, op Scheveningen zijn er al een paar tenten die jaarrond open mogen zijn. Het is begonnen als een trucje, onder het mom van een ‘surfvereniging’ mochten ze een container voor surfplanken bij de strandtent plaatsen. Even later mochten ze ook koffie schenken voor de surfers en inmiddels draaien ze zelfs diner en schenken ze alcohol. Allemaal prima, er is zeker vraag naar, maar wij willen dat natuurlijk ook. De provincie ligt echter dwars, aangezien we ons in een natuurgebied bevinden, maar we hopen op een positieve uitkomst op termijn.” Een ander nadeel van het opbouwen en afbouwen is ook dat je pas kunt schilderen als alles weer opgebouwd is. In de opslag is dat namelijk onmogelijk. De opbouw start op 1 maart en op 1 november moet alles weer weg. Het is hard werken, maar daardoor is de vakantie welverdiend. “Die hebben we dan ook wel even nodig hoor. Alhoewel het door alle beslommeringen maar twee maanden vakantie is in totaal. De rest van het jaar is het keihard werken, de strandtent laat je nooit los. Toch zou ik niet anders willen, want dit is het mooiste wat er is. Wie heeft er nu een kantoor met zo’n geweldig uitzicht?”
De legendarische zomer van 2018
Alhoewel het grootste deel van de gasten uit de directe omgeving komt, is De Staat door de jaren heen steeds bekender geworden. Dat betekent ook dat mensen van ver buiten Den Haag dit strandpaviljoen weten te vinden. “Er komen hier zelfs mensen uit Bloemendaal, die aangeven liever hier te willen genieten van de zee. En pas geleden was hier een Amerikaan met zijn gezin. Ze startten de dag met ons fameuze ‘Staatsontbijt’, dat is een grote plank met van alles erop. Je kunt deze zelfs meenemen naar het strand als je wilt, je hebt complete vrijheid hier. Uiteindelijk bleef dat gezin de hele dag en sloten ze de dag af met een diner. Dat zie ik hier wel vaker, dat mensen zo onder de indruk zijn van mijn zaak en van de locatie, dat ze besluiten de hele dag te blijven. Helaas is de meimaand dit jaar nog niet zo best qua weer, de temperaturen blijven wat achter. De slechtste zomer beleefden we in 2017, dat jaar was qua omzet echt waardeloos door de regen. Gelukkig bleek de zomer van 2018 legendarisch te zijn, echt het beste jaar tot nu toe! De mensen stonden rijendik voor de bar en het bleef doorgaans tot half twee ’s nachts lekker druk. Dit seizoen moet duidelijk nog even op gang komen, maar Pasen was de mooiste die we ooit hebben gehad. De klanken van jazzmuziek rolden over het terras, waar onze gasten genoten van het heerlijke weer. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt, dus als de zomer ook een beetje meewerkt, dan gaat het de goede kant op.”
En dan het personeel. In onze sector een zorgenkindje. Jeroen heeft gelukkig een hecht team. “Natuurlijk hebben we veel oproepkrachten, dat is inherent aan de sector, maar er is een brede vaste kern. Sommigen zijn er vanaf het begin af aan al bij. Ik vind het wel leuk om te zien dat studenten bij ons uitkomen als er weer een zomerbaantje bedacht moet worden. Blijkbaar zijn we een populaire werkgever en dat komt door het vriendenteam dat hier werkt. De mond-tot-mondreclame doet zijn werk goed. Tegenwoordig werken we hier met drie chefs in de keuken; de een is goed in vega en allergieën, de ander zorgt dat de menukaart wisselt en spannend blijft en de derde is goed in hygiëne en organisatie. De laatste heeft dan ook altijd contact met de leveranciers. Zo doet iedereen waar hij of zij goed in is. Het zijn tijdens het seizoen lange dagen, ook voor mij. Je bent echt vierentwintig uur per dag met de zaak bezig, dat moet je niet onderschatten. Je maakt gemiddeld dagen van zestien uur plus. Maar ja, elke dag is hier een natuurlijk spektakel, want het uitzicht zal me nooit vervelen. Ik prijs me gelukkig!”
Over De Staat
De Staat is niet alleen een strandpaviljoen voor strandgasten en locals, maar ook een populaire locatie voor het organiseren van borrels, bedrijfsfeesten en huwelijken. Het is een officiële en populaire trouwlocatie. “Je kunt hier trouwen met je voeten in het zand”, vertelt Jeroen. Er zijn twee ruimtes voor events en het is een serieus onderdeel van de bedrijfsvoering. De Staat is ook het decor geweest van nachtfeesten met house- en technomuziek. De strandstoelen zijn zelf ontworpen en worden in het buitenland gefabriceerd op bestelling. In 2011 werd De Staat uitgeroepen tot beste strandtent in de Strandtententest 2011. Het weekblad noemde de strandtent destijds een ‘nog onontdekt strandparadijs’. Nu, tien jaar later, hebben meer mensen deze oase ontdekt, maar is de kwaliteit van het eten, drinken en de bediening nog steeds subliem. Om maar niet te spreken van de geweldige locatie. “Daarom wil ik hier ook nooit meer weg”, vertelt Jeroen met een brede lach.
De Staat in cijfers
Prijs Staatsontbijt: 13,50