Het afhandelen van de rekening kan soms een heikel punt zijn, maar uiteindelijk moeten gasten betalen voor het eten en drinken dat zij hebben genoten in een horeca-etablissement. Ondernemers kunnen verschillende manieren van afrekenen aanbieden, uiteenlopend van Pinbetalingen tot cryptocurrency's. In dit artikel lees je welke betaalmethoden je veilig kan gebruiken in jouw zaak.
Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Horeca & Veiligheid. Alle artikelen uit deze themamaand zijn hier te vinden.
Hoewel digitale betalingen steeds populairder worden, blijft contant geld een betrouwbare en regelmatig gebruikte betaalmethode in de horeca. Cash biedt anonimiteit en vereist geen speciale technologie, maar brengt ook risico’s met zich mee. Contant geld kan een doelwit zijn voor diefstal en er moet altijd wisselgeld in huis zijn. Daarnaast kunnen gasten, al dan niet bewust, proberen met vals geld te betalen. Het is daarom belangrijk om contant geld veilig te bewaren en regelmatig (zeker bij hogere denominaties) te controleren op echtheid.
De meest gangbare manier van digitaal betalen in Nederland is al decennialang de pinpas. Bij deze debetkaarten wordt het geld direct van de rekening van de betaler afgeschreven, in tegenstelling tot de creditcard. De tijd dat pinpassen standaard door een lezer moesten worden gehaald om via de magneetstrip te betalen ligt al enige tijd achter ons. Tegenwoordig is het mogelijk om contactloos via de in de kaart aanwezige EMV-chip te betalen en dit biedt een hogere mate van beveiliging tegen frauduleuze transacties. Door de unieke codering van elke transactie zijn EMV-kaarten moeilijker te klonen dan traditionele magneetstripkaarten.
Naast pinpassen is het dankzij NFC-technologie (Near Field Communication) mogelijk om met andere middelen contactloos te betalen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld smartphones en smartwatches die zijn uitgerust met een NFC-chip en daardoor gebruikt kunnen worden voor betalingen. Doordat deze apparaten ook contactloos kunnen betalen, wordt het risico op kaartfraude door skimming verkleind. Deze NFC-technologie is vaak gekoppeld aan een mobiele wallet-app als Apple Pay of Google Pay en deze apps brengen een extra beveiligingslaag met zich mee. Door eigen beveiligingsprotocollen en zaken als vingerafdruk- of gezichtsherkenning toe te voegen aan het autorisatieproces, wordt de kans op ongeautoriseerde transacties verkleind.
QR-codes
Sinds de coronapandemie, en de hygiënemaatregelen die dit met zich mee bracht, is betalen via QR-code meer in zwang geraakt. Voordeel van deze manier van afrekenen is dat er geen bediening aan tafel hoeft te komen met een betaalautomaat, waardoor gasten op hun eigen tempo kunnen afrekenen en vertrekken. Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat gasten meer bestellen als zij zelf via een QR-code bestellingen kunnen plaatsen en afrekenen. Als bijkomend voordeel is er door dit systeem minder personeel nodig.
Apps als Apple Pay en Google Pay en betalingen via QR-codes werken via betalingsgateways. Het is eveneens mogelijk om direct via de app van diensten als PayPal betalingen van gasten aan te nemen. Dit soort leveranciers, die eerst voornamelijk werden gebruikt voor webshops, bieden beveiligde transacties met geavanceerde fraudepreventie. Door middel van encryptie en controles worden gevoelige financiële gegevens beschermd tegen ongeautoriseerde toegang en frauduleuze activiteiten. Via cryptogateways is het bovendien mogelijk om betalingen in cryptocurrency’s aan te nemen. Hoewel dit nog niet wijdverbreid is in de horeca, bieden cryptocurrency’s een alternatieve vorm van betaling met een hoge mate van veiligheid en privacy. Transacties worden beveiligd via blockchain-technologie, waardoor het risico op fraude en terugvorderingen kleiner is.
Digitale betaalmethoden brengen wel hun eigen kwetsbaarheden met zich mee en het is daarom belangrijk dat ondernemers en hun personeel zich bewust zijn van de risico’s. Investeer daarom altijd in de nieuwste betalingstechnologieën en zorg ervoor dat betaalterminals up-to-date zijn en voldoen aan de nieuwste beveiligingsstandaarden (zoals PCI-DSS, Payment Card Industry Data Security Standard). Bewaar ook gedetailleerde gegevens van elke transactie om eventuele geschillen of frauduleuze activiteiten te kunnen onderzoeken en voer regelmatig beveiligingsaudits uit. Zorg er ook voor dat tweetrapsverificatie is ingeschakeld om online betalingen en de toegang tot financiële systemen extra te beveiligen en maak je personeel bewust van de risico’s van fraude. Meer tips op het gebied van cybersecurity zijn hier te vinden.
Het aanbieden van verschillende, veilige, betaalmethoden is van vitaal belang voor horecaondernemers om gasten zoveel mogelijk tegemoet te komen en hun vertrouwen te waarborgen. Door te kiezen voor betrouwbare betaalmethoden en het implementeren van beveiligingsprotocollen, kunnen ondernemers een solide basis leggen voor succesvolle en veilige transacties binnen hun bedrijf.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrief van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.