Ondernemen in Almere. Als eerste ondernemer een vegan lunchroom beginnen in Almere. Een gat in de markt of hebben de Almeerders weinig behoefte aan plantaardig eten? Kimberley Vonk (35) nam de proef op de som en opende in augustus 2018 The Black Cockatoo. Lunchroom bezoekt de bevlogen ondernemer in haar eigen zaak.
Meer foto's onderaan bericht
Midden in het centrum van Almere Stad aan de buitenkant van de Bottelaarpassage verwelkomt Kimberley al ruim vier jaar haar gasten met enkel vegan opties op de menukaart. Omdat de lunchroom zich in een hoekpand bevindt, heeft het grote raampartijen. Dat is ook wat de eigenaar zo aantrok aan deze locatie. “Ik had Vrijetijdsmanagement gestudeerd en werkte als freelance marketing- en eventmanager, maar ik wilde altijd iets voor mezelf beginnen. Daarom begon ik in mijn studententijd een onderneming in cupcakes, waarbij ik de producten verkocht op markten en voor bruiloften. Na mijn studie ben ik daarmee gestopt, waarna ik begon te werken als freelance marketing- en eventmanager. Horecaervaring had ik op het niveau van bediening en barista, niet op managementniveau. Toen ik toch besloot om mijn eigen horecazaak te beginnen en ik dit gezellige hoekje tegenkwam met grote raampartijen, ben ik snel een crowdfundactie gestart.”
Crowdfundactie
De campagne van de actie duurde vijf weken. Kimberley vertelt daarover: “In totaal werd er 35.000 euro opgehaald, waarvan 3.000 euro bestond uit tegoedbonnen van 50 euro per stuk voor een lunch voor twee personen. Gezien een lunch voor twee personen hier minder dan 50 euro kost, was het extra geld dat zij hebben betaald een donatie. Bekenden die mij wilden steunen hebben dat gedaan en onbekenden die het plantaardige concept toejuichten. De overige opgehaalde 32.000 euro bestaat uit leningen. Met een crowdfundactie creëer je ambassadeurs – vaak uit de omgeving – voor je zaak. Zij hebben niet alleen financieel belang in de onderneming, ook promoten ze het, bezoeken ze het vaak en denken ze mee. Dat is allemaal erg mooi meegenomen. Daarnaast heb ik zelf nog 20.000 euro bijgelegd.” Daarmee was het geld om de lunchroom te beginnen binnen.
Opening
In augustus 2018 kwam de droom van Kimberley uit. De deuren van haar Black Cockatoo, de eerste vegan lunchroom in Almere, openden. Een plek waar volgens de eigen website alles met liefde bereid wordt met waar mogelijk biologisch en lokaal geproduceerde producten. Bezoekers kunnen er onder andere brownies, chocolate chip cookies, bananenbrood, toasts en bowls bestellen. Op bestelling maken zij ook zelf vegan taarten. De eerste bezoekers reageerden heel enthousiast. “Iedereen was blij. We hoorden heel vaak ‘Zo fijn dat jullie er zijn’ van de gasten. We onderscheiden ons van de rest in de omgeving door het plantaardige concept, je ziet hier veel horecazaken die schnitzels, kipsaté en broodje kip kerrie op het menu hebben staan. Ik kan wel zeggen dat het een gat in de markt is. Ook zijn wij hier de enige zaak met een kinderhoekje. Vroeger moest ik voor dit alles naar Amsterdam rijden”, zegt de ondernemer, die zelf grotendeels opgegroeide in Almere en er nu nog steeds woont. Ze bouwde een goede basis op, tot corona roet in het eten gooide. “We waren anderhalf jaar open toen de eerste lockdown alle deuren sloot. Nu draaien we wel winst, maar het is niet om naar huis te schrijven. De NOW- en TVL-regeling die ik tijdens corona kreeg waren voor respectievelijk de salarissen van de werknemers en de huur. Niet voor mij als werkgever. Het is daarom een zware tijd geweest. Ik werk mede daarom hiernaast nog drie dagen in de week als freelance marketing- en eventmanager. Als back-up ben ik lid van een Broodfonds (een voorziening waarbij ondernemers elkaar steunen in het geval een van de leden van de groep ziek wordt, red.). Daar ben ik overigens ook voorzitter van.” Daarnaast stelt de eigenaar dat corona niet alleen op financieel gebied invloed heeft op haar onderneming: “Jongeren zijn veranderd sinds corona. Studenten hebben twee jaar niet tot weinig gewerkt en willen nu meer tijd voor zichzelf en dus minder werken. Dat maakt het er niet makkelijker op.”
Administratie
Wat het haar wel makkelijker maakt, zijn de online programma’s voor de administratie. “De boekhouding doe ik via e-Boekhouden.nl, de salarisadministratie met Employes en Eitje helpt mij met het maken van de roosters en de urenregistratie. Ik heb daardoor geen boekhouder nodig, maar dat komt ook omdat de bedrijfsleider accountant is geweest. Eerst liet ik alles door een Payrollbedrijf doen, waarbij het personeel voor mij werkte maar werknemers waren voor het Payrollbedrijf. Je werft dan zelf het personeel, bepaalt het salaris en je hebt zeggenschap over de werknemers, maar de payrollwerkgever neemt alle werkgeverslasten op zich en ontzorgt je. Dat kostte mij toentertijd 76 procent extra bovenop het bruto salaris. In de opstartfase van een bedrijf is het een veilige maar erg dure optie. Bovendien kwam ik erachter dat de manier hoe zij contracten aangaan met werknemers, erg goedkoop voor ze is en ik zelf ook kan realiseren.”
Uitdagingen
Ondertussen zou ze zich zulke kosten niet meer kunnen permitteren. Ook voor haar is alles duurder geworden vertelt ze: “Het zou fijn zijn als het stroom en de inkoop goedkoper worden. Ik heb de prijzen wel verhoogd vanwege de inflatie. We zijn echter niet duurder dan andere lunchrooms in deze omgeving, ook niet duurder dan niet vegan zaken. Ik heb verder geen gasaansluiting, ik kan alleen met de airco verwarmen. Het variabele energiecontract is dit jaar met 50 procent verhoogd, van 400 naar 600 euro per maand.” Een probleem waar Kimberley in mindere mate last van ondervindt is het personeelstekort. “Veel mensen willen hier werken omdat het een niche is. Via via komen daardoor ook veel personeelsleden binnen. Niet iedereen is vegan, maar zij zijn wel allemaal welkom. Ik inspireer hier ook mensen vegan te eten, terwijl ik het er niet te dik bovenop leg. Alleen op de kaart staat klein vermeld dat de gerechten plantaardig zijn. Zelf ben ik niet veganistisch maar vegetarisch. Het leek mij makkelijker om enkel plantaardige opties op de kaart te zetten, zodat er geen vergissingen kunnen ontstaan. Het is hier nu duidelijk waar je aan toe bent en daarnaast vind ik het betere producten. Roomboter wordt namelijk weer hard na het bakken, zonnebloemolie niet. Met een volledig veganistisch menu kan iedereen hier eten. Moslims, vegetarische Hindoestanen, vegetariërs en vegans.” Al die bezoekers kunnen er ook terecht voor vegan taarten. “We zijn de enige zaak in Almere die vegan taarten verkoopt. De verkoop ervan loopt erg goed en de marges zijn hoog. Een vegan taart bakken kost niet meer tijd dan een gewone taart bakken, zelfs minder. Wel ben ik erachter gekomen dat helaas niet iedereen kan bakken. Ik dacht dat het zo simpel is en dat iedereen het wel kan. Dat is niet zo”, legt Kimberley uit.
Ze sluit af met de volgende helpende woorden: “Het zou fijn zijn als er meer van dit soort plekken in Almere waren. Als iemand iets wil beginnen in deze stad of in de buurt help ik hem of haar graag. Nieuwe ondernemers bellen mij vaker met vragen over personeelszaken, loonadministratie, financiering, crowdfunding en waar de inkopen te doen. Ik doe dat zelf bij Bidfood vanwege het grote vegan assortiment.”
Privé:
Leeftijd: 35
Woonplaats: Almere
Kinderen en partner: twee dochters van twee en zes jaar, getrouwd
Opgegroeid in: eerste levensjaren in Bussum, daarna Almere
Opleiding: hbo Vrijetijdsmanagement aan de NHTV in Breda
Hobby’s: bakken en kleding maken
Facts & figures:
Prijs koffie: 3 euro
Prijs frisdrank: 3,50 euro
Hardloper (eten) en prijs: Smashed Avocado Toast voor 8,45 (in 2022)
Gemiddelde omzet per bon: 9,17 euro
Omzetverhouding drinken/eten: 38 procent drinken/62 procent eten (waarvan 12 procent taart)
Aantal zitplaatsen binnen: 32
Aantal zitplaatsen buiten: 16
Oppervlakte zaak: 100 m² (incl. keuken en voorraadruimte)
Oppervlakte terras: 11 m²
Foto's: Richard Terborg