Food Tech Event met krekels, algae en 3D-food printing

Auteur: Thijs Jacobs
Events 4 februari 2019
Food Tech Event met krekels, algae en 3D-food printing

Op donderdag 24 januari 2019 trakteerde Epicenter Amsterdam, the house of digital innovation, haar gasten op een toekomstgericht food tech event. Bezoekers kregen een voorproefje van de nieuwste technologieën om 'plantaardig vlees' te produceren, 3D-food printing, krekelburgers, algae caviaar en baanbrekende sprekers.

Talks

De talks werden geïntroduceerd door Nikolas Fahlskog van Innovation Catalyzer. Zijn missie is het bijdragen aan een gezonde en duurzame beleving die mensen aanspreken. “Samen kunnen we van onze wereld een betere plek maken.” Dit uitgangspunt werd door alle sprekers omarmd, hetzij op hun eigen invulling."

Thomas van den Boezem van StartLife, de food & agri ‘incubator & accelerator’ van Wageningen University & Research, beet de spits af met de uitdagingen voor startups in de food sector om te overleven. “Teveel agri-startups falen vanwege te weinig marktbehoefte, gebrek aan geld of een verkeerd samengestelde team. StartLife ondersteunt met betere (markt)inzicht, R&D-kennis en financieel support.” Tijdens Taste the Future adviseerde Thomas Nederlandse food entrepreneurs om vroeg in de ontwikkeling een kundige incubator erbij te halen. “Zo krijgen meer innovatieve initiatieven een blijvende impact.”

De tweede talk was een eyeopener voor veel mensen uit het publiek. Bart Drion van Moyee Coffee nam ons mee naar de koffieproducerende landen en legde uit waarom ‘Fair Chain’ koffie nodig is: 80% van de kosten van een cappuccino hier in het westen komt niet bij de koffieboeren terecht. “Het streven is om de koffieketen voor iedereen eerlijker te maken. Met behulp van ons transparantiebeleid zorgen we voor meer balans in de koffie-industrie. We hebben koffie in de blockchain geïntroduceerd.”

Toekomst van voedsel

Daarna gaven de panelleden hun visie over de toekomst van voedsel. David Kat van Wasteless: ''Om voedsel op een bord of in een glas te krijgen, is er een lange weg nodig. Dat vergt veel van mens en natuur. Meer dan 30% van al het voedsel dat wij produceren belandt op de vuilnisbelt. Wij moeten nu beter omgaan met mens, planeet en winst. Onze toekomst, de toekomst van voedsel, zal zich beter voegen naar de wensen en behoeften van zowel de huidige wereldbevolking als komende generaties.''

Bram Ledeboer van SHIFT Invest heeft als doel om naast financieel rendement ook impact te creëren op het gebied van milieu en gezondheid. Bram benadrukt hoe belangrijk het is om een goede samenwerking te hebben tussen fondsbeheerders, bedrijven en Ngo’s.

Van De Krekerij / Burgs Foods kwam Sander Peltenburg. “Door de perceptie van het eten van insecten te veranderen, kunnen ze onderdeel worden van ons dagelijkse dieet. Dat is belangrijk voor de wereld om ons heen.” Zij hebben voor krekels en sprinkhanen gekozen omdat deze dieren een eigen unieke nootachtige en hartige smaak hebben. Door de insecten op een speciale manier te verwerken creëren zij producten die verrassend lekker en toegankelijk zijn, zoals hun krekelburger.

Ter afronding vroeg gespreksleider Nikolas de panelleden om in één woord de toekomst van eten te beschrijven. Thomas zijn antwoord: “Hetzelfde”, Sander: “Anders”, David: Klantgericht, Bram: Verrassend. Genoeg voer voor de toekomst dus en tijd voor een voorproefje van krekelburgers, 3D-food printing en algae caviaar.

Overig nieuws