De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om conclusies uit te trekken qua benodigde ‘draconische’ coronamaatregelen, maar wel tussen neus en lippen laat doorschemeren dat de horeca nog vier weken extra gesloten blijft.
Door hiaten in de steunmaatregelen, zoals de afbouw van de NOW-3 naar 80% van eerst maximaal 90%, zullen horecawerkgevers met oplossingen komen om hun bedrijf draaiende te houden die niet altijd in het voordeel van medewerkers zijn en op termijn juist kostenverhogend werken.
Niet het risico bij de medewerkers neerleggen
Werkgevers zullen zich genoodzaakt voelen om maatregelen te nemen die druk leggen op de arbeidsvoorwaarden van werknemers. FNV Horeca bestuurder Edwin Vlek: “De overheid ziet het in deze steunmaatregelen bijna als iets vanzelfsprekends dat medewerkers ook hun portie moeten bijdragen, bijvoorbeeld door het inleveren van uren, loon of genoegen nemen met geen of een lagere transitievergoeding.”
FNV Horeca verwacht dat vakkrachten, de medewerkers die op dit moment de horeca nog overeind houden, de sector massaal gaan verlaten. Deze tendens is al in gang gezet. Los van de leegte die zij voelen doordat dat zij hun passie en vakmanschap door de sluiting van de horeca niet kwijt kunnen, heeft de onzorgvuldige en onduidelijke communicatie vanuit de overheid over de toekomst van de sector een grote impact op hen.
Max Broers, kok in Zeeland: “De eerste week dat je verplicht thuis zit voelt als een gewone vrije week waarin je je sociale contacten oppakt waar je anders geen tijd voor hebt. En daarna komt het dubbele gevoel: je houdt van je werk en wilt aan de slag maar dat kan niet. Hoe lang gaat dit duren en moet ik over een tijd op zoek naar ander werk? Ik maak me zorgen over de economische gevolgen voor de horeca: wij hier in Zeeland hebben deze zomer nog een redelijke omzet kunnen draaien, maar hebben ook veel moeten inleveren. Ook de collega’s die midden in de stad in een kroeg werken hebben het zwaar. De horeca verdient meer steun!“
De uitstroom van vakkundige medewerkers naar andere sectoren zorgt er voor dat er op korte termijn nieuwe vakkrachten opgeleid moeten worden. Dit kost de overheid én sector veel geld. Edwin Vlek: “We moeten juist deze mensen aan de sector binden en dat gaat met deze nieuwe steunmaatregelen niet lukken. We roepen de overheid op om de steunmaatregelen juist verder aan te vullen en niet af te bouwen. 100% sluiting is 100% vergoeding.”