Energieprijzen door het dak; bespaartips voor de lunchroom

Auteur: David Bakker
Economie 7 oktober 2021
Energieprijzen door het dak; bespaartips voor de lunchroom

De energieprijzen schieten door het dak. Niet alleen consumenten worden geraakt door hogere energierekeningen, ook de horeca zal de portemonnee moeten trekken. Normaliter ligt de prijs van een kubieke meter gas rond de 18 cent. Op 6 oktober 2021 tikte de gasprijs per kubieke meter 1,60 euro aan. Een absoluut record. En het einde lijkt nog niet in zicht.

De reden achter de absurde stijging van de prijs van een kubieke meter gas ligt in de toegenomen vraag. Afgelopen winter was de vraag naar gas relatief hoog - vanwege de koude wintermaanden en het vele thuiswerken - en zijn gasopslagen minder gevuld dan gebruikelijk. De elektriciteitsproductie uit windenergie viel afgelopen jaar tegen, dat gat werd gevuld met gas. Nu de vraag naar gas weer toeneemt, maar het aanbod niet kan meebewegen, stijgt de prijs.

Horeca

In opdracht van de overheid deed het onderzoeksbureau Ecofys onderzoek naar hoeveel energie er in de horeca verbruikt wordt. Een gemiddeld café met 111 vierkante meters gebruikt gemiddeld ruim 13.000 kWh per jaar en 2200 kubieke meter gas per jaar. Een fine-dine restaurant van ongeveer 80 vierkante meter gebruikt gemiddeld bijna 10.000 kWh per jaar en ongeveer 1500 kubieke meter gas. Een wegrestaurant met ongeveer 200 vierkante meters is goed voor bijna 25.000 kWh per jaar en 4100 kubieke meter gas.

In het voorjaar van dit jaar schreef de redactie van Lunchroom een artikel over hoe je als horecaondernemer kunt besparen op je energierekening. Het artikel lees je hier.

Stichting Stimular deed onderzoek naar het energieverbruik in de hotellerie. Opvallend is dat een hotelgast ruim het dubbele aan elektriciteit gebruikt in vergelijking met thuis. In een zuinig en duurzaam hotel is het elektriciteitsverbruik slechts 5 kWh per gastnacht terwijl de uitschieter binnen het onderzoek 26 kWh per gastnacht verbruikt.

Rekening

Mocht de prijs van een kubieke meter gas op 1,60 euro blijven, betaalt een gemiddeld café ruim 3500 euro voor het verbruik van gas. Eén KwH kost gemiddeld ongeveer 24 cent. Met een gebruik van ongeveer 13.000 kWh komt dat op een bedrag van ruim 3100 euro. Samen goed voor 6600 euro. 

Vorig jaar besloot het kabinet de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Daardoor is Nederland afhankelijk van gas uit het buitenland. Het ministerie van Economische Zaken heeft al laten weten de gaskraan in Groningen alleen nog opendraait als de leveringszekerheid in gevaar komt. De bedoeling is dat de gaskraan in Groningen in 2022 bijna helemaal dichtgaat.

Overig nieuws