Den Haag is vanaf gisteren een uniek horecaconcept rijker met de officiële opening van Greens in the Park, ofwel Greens, op het voormalige midgetgolfterrein in het Haagse Westbroekpark.
Greens bestaat uit een restaurant én een zorg(moes)tuin. De biodynamische moestuin voorziet de keuken van Greens van producten van eigen bodem. Burgemeester Pauline Krikke opende het horecaconcept op symbolische wijze door middel van het overhandigen van een plaquette, gevolgd door een wandeling door de zorgtuin. In de moestuin plukte zij de eerste groente en bracht het naar de keuken ter bereiding van een amuse. Greens is vanaf vandaag officieel geopend voor het publiek. Stichting Tuinen van Greens beheert de omliggende tuin waar, onder leiding van professionele begeleiders van de Haagse stichting Mens en Tuin, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de moestuinen werken.
Dichtbij eigen voedingsbron
Eind 2015 won gebiedsontwikkelaar Wessel Tiessens de gemeentelijke aanbesteding, waarna hij de samenwerking zocht met Robert-Jan Vermeulen en Djoeke Delnooz. Met z’n drieën ontwikkelden zij een uniek duurzaam, biologisch, maatschappelijk én commercieel concept. Het voormalig midgetgolfterrein heeft sindsdien plaatsgemaakt voor een zorgmoestuin en een volledig duurzaam gebouw, het restaurant van Greens. Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op een kas waarbij het glazen dak bestaat uit zonnecellen. De zorgmoestuin wordt besprenkeld met het omringende slootwater. Robert-Jan Vermeulen is blij met het resultaat: “We wilden een uniek concept ontwikkelen en dat is gelukt: een zorgmoestuin in combinatie met een commercieel restaurant. Het restaurant financiert de zogenaamde ‘onrendabele top’ van de zorgtuin en de zorgtuin voorziet de keuken van eerlijke producten, direct uit onze eigen voedingsbron. Daarnaast creëren we straks een zinvolle dagbesteding voor ongeveer 25 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Al met al een heel mooi voorbeeld van sociaal ondernemerschap.”
Burgemeester Pauline Krikke voegt hieraan toe: ”Ik vond het heel leuk om de opening te mogen doen. Ik stimuleer graag dit soort initiatieven, zeker op zo’n mooie en typisch Haagse plek als het Westbroekpark. Greens is een concept waar alles samenkomt. Inmiddels werken er ruim 25 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bovendien zijn de gerechten gebaseerd op producten uit de eigen moestuin. Er wordt hier dus echt lokaal, ambachtelijk eten bereid, dat vind ik geweldig! Het initiatief is een verrijking voor de Haagse horeca en draagt ook z’n steentje bij op maatschappelijk vlak.”
Over Greens
Greens is het eerste horecaconcept in Den Haag dat zo dichtbij zijn eigen voedingsbron gelegen is. In het restaurant wordt met zoveel mogelijk groenten uit de eigen biodynamische moestuin gekookt, met respect voor de seizoenen en rekening houdend met de herkomst van ingrediënten. Naast een groot voorterras ligt er achter het restaurant een besloten terras met uitzicht over de tuin en het water. In de moestuin komt nog een kleine kas voor vergaderingen of workshops voor maximaal 12 personen. Greens biedt op het buitenterras zitplaatsen voor ruim 100 mensen en binnen 50. De buiten zitplaatsen aan de voorzijde geven zicht op de naastgelegen speeltuin, wat Greens een kindvriendelijke omgeving maakt. Greens is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur – 20.00 uur en op zaterdag en zondag van 09.00 uur – 20.00 uur.
Stichting Tuinen van Greens
Stichting Tuinen van Greens is onlosmakelijk verbonden met het restaurant en heeft als doel om een plek te creëren waarbij op een menswaardige manier met elkaar wordt omgegaan en waar naar maatschappelijke en duurzame oplossingen worden gezocht die op deze plek concreet worden. In de moestuin van Greens werken dagelijks 5 à 6 deelnemers onder leiding van professionele begeleiders van stichting Mens en Tuin. In samenwerking met stichting Mens en Tuin wordt gewerkt aan de ontwikkeling en exploitatie van een biodynamische (moes)tuin met een sociaal maatschappelijke functie door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden hier aan de slag te gaan. Daarnaast kent de stichting ook een lokale, verbindende functie, door het bundelen van de krachten van burgers, bedrijven en lokale overheid. De stichting is volledig afhankelijk van donaties en sponsors en wordt maandelijks financieel ondersteund vanuit het restaurant. De aanleg van de zorgtuin is mogelijk gemaakt door de Iona Stichting, Fonds1818, Stichting DOEN, gemeente Den Haag, Hoogheemraadschap Delftland, Rabobank Stimuleringsfonds, MAEX, Europese Unie (Kansen voor West) en een crowdfund-campagne via Voor je Buurt.
Op de foto: (v.l.n.r.) Wessel Tiessens, Robert-Jan Vermeulen, Djoeke Delnooz & burgemeester Pauline Krikke. Bron: Yvette Koedam