De bordeauxrode markies van croissanterie Pompadour, op de hoek van de Voorstraat in Egmond aan Zee, is voor passanten al van verre zichtbaar. Bezoekers kunnen er snel iets halen bij een uitgifteraam, plaatsnemen op het sfeervolle terras met veertien stoelen, of proberen één van de in totaal vierentwintig plaatsjes in het romantisch ogende etablissement te bemachtigen.
Na het werk in diverse horecazaken, waaronder het grand-café in de Amsterdamse Bonneterie, kozen Dick en zijn echtgenote Daniëlle voor de croissanterie waar ze nu hun derde seizoen draaien. Het hele jaar door is het een komen en gaan van bezoekers uit (de omgeving van) Egmond en Amsterdam. Maar ook - en vooral - van talloze Duitse toeristen die de kleine zaak warm aanbevelen bij familie en vrienden, onder meer door hen een ansichtkaartje van de croissanterie te sturen.
Zij allen kunnen hier terecht voor ‘zoete’ lekkernijen: van een zelfgemaakte vlaaipunt tot en met een kopje gearomatiseerde koffie. En voor een hartige hap: speciale broodjes en zelf gemaakte salades met daarbij een glas wijn of rosé. Daniëlle en Dick willen graag uitbreiden, maar kunnen geen kant op. Het echtpaar woont boven de zaak, en voorlopig blijft dat zo. Voor Daniëlle, die binnenkort haar eerste kind verwacht, is dat namelijk heel handig. En niet alleen voor haar. Eén seizoensdag van Dick en u begrijpt waarom.
06.30
Wassen, kleden en ontbijten. Ook ik ontkom daar niet aan. Naar beneden, de zaak in. Richard, onze vaste kok, is dan al aanwezig. Hij bakt de broodjes, baguettes en croissants af. Voor de vlaaierij binnen de croissanterie maakt hij de vlaaien met bavarois en vruchten. We maken alle salades zelf. Samen nemen we de dag door.
07.30
De eerste gasten komen voor het ontbijt. Zij nemen wat mee of gebruiken het ontbijt (koffie, thee, diverse broodjes, et cetera) in de zaak of op het terras.
09.00
Het wordt steeds drukker. Er komt een meisje bij om te helpen.
11.00
Langzaam maar zeker gaat het ontbijt over in de lunch. Er is inmiddels versterking gekomen. We maken veel klaar voor mensen die naar het strand gaan.
13.00
In de zaak bereiken de lunchactiviteiten een hoogtepunt. Els, die ‘s avonds doorgaat, komt er nu bij. We serveren veel verschillende broodjes, soepen, uitsmijters en saté. We maken alles voor het oog van de klant klaar. Dat betekent voor ons extra zorg en aandacht; alles moet er piekfijn uitzien.
15.00
Er wordt veel aan het raam afgehaald: soft-ijs, blikjes, belegde broodjes, hartige en zoete broodjes. In de zaak komt men voor thee, een kopje espresso of cappuccino met gebak. Ik kan boven even gaan rusten. Daniëlle neemt waar.
17.00
De drukte neemt af. Dat geeft ons tijd om de voorraad producten aan te vullen. Strandmensen komen nu naar het terras om wat te drinken. En hoewel wij geen avondzaak zijn, serveren wij soepen, speciale broodjes, saté, wijn, rosé en ijscoupes.
20.00
Het schoonmaakwerk gaat gewoon door. Onze gasten willen koffie en ijs. Steeds meer klanten vragen naar koffie met een smaakje. Wij bereiden die met de natuurlijke siropen van Monin. Zo hebben wij koffie met een hazelnoot-, chocolade- of vanillesmaak.
22.00
Tijd voor schoonmaken, dweilen en desinfecteren.
23.00
We gaan afsluiten. Iedereen gaat naar huis. Ik speel nog even voor taxichauffeur en breng de medewerkers van buiten Egmond naar huis. Dan samen even bijtanken. Je bent toch 17 uur in de weer geweest. Komend weekeinde zijn we voor het eerst na een druk seizoen vrij. Heerlijk, we kunnen eindelijk samen met vrienden op het dakterras een barbecue houden.
LU20JAAR LU20JAAR2000