Column: terrassen heropenen als symbolische daad

Auteur: Thijs Jacobs
9 april 2021
Column: terrassen heropenen als symbolische daad

Nu ook het weer gekanteld is, dreig je als ondernemer het leven ook minder rooskleurig in te zien. De hoop op geopende terrassen houdt sommigen van ons op de been, maar met dit weer heb je daar natuurlijk ook niets aan. Logischerwijs kan het qua weerbeeld alle kanten op, net als de ontwikkeling van de verspreiding van het coronavirus en de beweegredenen van politici om toch over te gaan naar een gedeeltelijke heropening van de Nederlandse samenleving. Laten we met zijn allen hopen dat het er op beide vlakken zonniger uit gaat zien de komende tijd, maar dan zijn we wel afhankelijk van de naleving van de coronaregels door de Nederlandse bevolking. Want de besmettingscijfers zijn in Nederland, en daar kun je niet omheen, gewoon veel hoger dan in de ons omringende landen. Nu we denken te weten dat vrijwel alle besmettingen binnen plaatsvinden, is een heropening van de buitenruimte in de horeca daarentegen dichterbij dan ooit. Zeker met de beelden van de overvolle stadsparken nog helder op ons netvlies.

Maar dan nog, hoe krijg je al die naar de horeca hunkerende mensen op je terras terwijl je daar genoeg omzetten draait om winstgevend te kunnen opereren? Niet iedere horecazaak heeft een (groot) terras en de terrasdichtheid is behoorlijk verschillend per regio of stad. Inwoners van Utrecht hebben het volgens gegevens van Datlinq het minst goed getroffen: daar moeten 651 inwoners één terras delen. En als er verregaande regels zijn vanwege corona - denk hierbij aan een maximum aan het aantal gasten per tafeltje, anderhalve meter afstand en misschien zelfs het kunnen overleggen van een negatieve coronatest - dan kan het terras bovendien niet optimaal benut worden. In Amsterdam is de terrasdichtheid het hoogste van het stedelijke gebied in Nederland, terwijl Den Haag de meeste grote terrassen telt. Opvallend gegeven uit het onderzoek: sinds 2012 is het aantal restaurants met terras gegroeid met 12,9 procent, maar in 2019 was er ineens een krimp van 0,3 procent waarneembaar. De hoop van veel horecaondernemers is gevestigd op de terrassen, dus hopelijk zijn de gemeenten welwillend met het inwilligen van verzoeken om deze uit te mogen breiden wanneer er eindelijk weer geopend mag worden.  

Nederland schijnt zo’n 20.000 horecaterrassen te tellen op een aantal van bijna 62.000 horecazaken (bron: CBS, red.). Dit zou betekenen dat slechts een derde van het totale aantal horecaondernemers gezegend is met een terras. Worden er dan ook terrassen met enkele zitplekken meegerekend? Dat is onduidelijk, maar als dat het geval is, dan is het openen van terrassen voor de horeca een druppel op de gloeiende plaat. De roep om heropening van de terrassen is misschien wel een daad van verzet, een symbolisch initiatief en een goede zet van burgemeesters om de handhaving te verleggen naar de horecaondernemers. En of dat voor de horeca wel zo’n rooskleurig vooruitzicht is, blijft de vraag…

Reageren? Dat mag en kan: thijs.jacobs@uitgeverijps.nl

Overig nieuws