Bas Diks van cateraar Diks Authentiek Culinair in Harreveld heeft tijdens de Horecava de veertigste editie van het NK Lekkerste Broodje gewonnen. Diks doet al sinds jaar en dag mee en pakt nu voor de tweede keer goud.
Bas Diks won het NK Lekkerste Broodje 2025 met zijn creatie ‘Herfst’: een Achterhoekse bol met onder andere zwijnvarkensrib, barbecuesaus van herfstfruit en paddenstoelen, notenboter, mos van brandnetel, tapenade van cantharellen en spar en herfstblaadjes gemaakt van biet, pompoen, paddenstoelen en brandnetel.
“De laatste keer dat ik won, was in 2011, dus het is echt geweldig dat ik dit nu na al die jaren weer mag meemaken”, reageerde een geëmotioneerde Bas Diks na de wedstrijd. “Het feit dat ik inspiratie heb gehaald uit de fietstochten in de natuur die ik maak samen met mijn dochtertje van anderhalf, maakt de winst extra mooi.” Diks won in 2011 ook goud, in de categorie Catering die destijds bestond.
De jury was erg onder de indruk van het winnende broodje. “Het was bijna te mooi om op te eten, maar het bleek ook nog eens het lekkerste broodje te zijn. Als jury zijn we unaniem tot dat oordeel gekomen. Het broodje zelf was mooi krokant, het vlees erg mals en smaakvol, mede door de notenboter. Verder zat er ontzettend veel creativiteit in dit broodje en was de herfst volop aanwezig.”
Het zilver was voor Sjoerd Mampaey van Midas in Woerden. Zijn ‘Watermelon Sugar High’ bestond onder andere uit kippendij met jerkkruiden, gebakken kippenhuid, gekonfijte watermeloen in barbecue glaze, watermeloen chutney, zoetzuur van watermeloen, geitenkaascrème en crumble van feta op een Toscaanse schiacciata. “Een verrassende smaakexplosie”, vond de jury. Dit is het tweede jaar op rij dat Sjoerd Mampaey in de prijzen valt; in 2024 pakte hij goud bij het NK Lekkerste Broodje.
De Pastrami B.E.C. Sandwich van Lisette de Jong van The Blueberry in Amersfoort was goed voor brons. Haar brioche broodje was belegd met onder andere pastrami uit de slowcooker, ei, bacon crumble, ingemaakte rode ui en dill pickles, cheddar en Goudse kaas en Amerikaanse mosterd. De jury was vooral te spreken over de ‘geweldige pastrami en de zachte scrambled eggs’.
Top 3
De volledige top 3 van het NK Lekkerste Broodje 2025:
1: Bas Diks, Diks Authentiek Culinair in Harreveld
2: Sjoerd Mampaey, Midas in Woerden
3: Lisette de Jong, The Blueberry in Amersfoort
Jury NK Lekkerste Broodje 2025
De jury van het NK Lekkerste Broodje 2025 bestond uit Foliena Veenstra (facility- & hospitality professional), Silke Onink (redacteur Lunchroom bij Uitgeverij PS:) en Jean Paul Schaddé van Doorn (Cityguys).
Redacteur Silke Onink met zilvere medaille-winnaar Sjoerd Mampaey
Geproefd en beoordeeld
Aan het NK Lekkerste Broodje 2025 deden twaalf deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, die door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.
Praktijkjury
Deelnemers worden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.
Het NK Lekkerste Broodje is een initiatief van Stichting De Lekkerste Wedstrijden en wordt gesponsord door Hanos en Carl Siegert.
Fotografie: Graphicks