De Leisure-sector liet in 2018 groei zien, geholpen door de positieve economische omstandigheden en de toename van het toerisme. Bijvoorbeeld de fastfood-branche, restaurants en hotels laten groei zien. Zo meldt ABN AMRO. Dat biedt reden tot optimisme. Toch is waakzaamheid geboden voor ondernemers in de sector: het personeelstekort zit de sector dwars, het aanbod is in de afgelopen jaren toegenomen en het consumentenvertrouwen nam de afgelopen maanden af.
Het consumentenvertrouwen daalde in december voor de vijfde maand op rij, naar een score van 9. In 2018 en 2017 was die score niet eerder zo laag, maar het vertrouwen van consumenten staat wel nog een stuk boven het langjarig gemiddelde.
De daling van het consumentenvertrouwen in december lijkt zowel economische als financiële redenen te hebben. De gedaalde score over het economisch klimaat kan te maken hebben met een aantal internationale events, zoals de Brexit-perikelen, de begrotingsperikelen in Italië en het handelsconflict tussen de VS en China. Bovendien kan het vooruitzicht van een tragere economische groei in Nederland hierbij een rol spelen.
Tegelijkertijd is de consument ook voorzichtiger over de eigen financiële situatie. Mogelijk speelt hier het vooruitzicht van een minder sterke stijging van het besteedbaar inkomen van huishoudens in 2019 een rol.
Fundamenten voor groei aanwezig voor Leisure in 2019 en 2020
De fundamenten van groei blijven aanwezig. De consument heeft meer eetmomenten dan vroeger en bezoekt (bijvoorbeeld) met grote regelmaat fastfoodzaken en restaurants. Dit heeft ook demografische redenen: een op de vijf millennials eet minimaal een keer per week buitenshuis. Dat is meer dan oudere generaties.
Een ander belangrijk fundament onder de groei is toerisme. In 2018 neemt het aantal logies-overnachtingen met 4,2% toe. Voor 2019 gaan we uit van 3,7% groei van het aantal logies-overnachtingen, vooral gedragen voor buitenlands toerisme.
Tegelijkertijd herkent niet iedere ondernemer zich in de sectorgroei. Dit komt ook omdat het aanbod op diverse plaatsen is toegenomen.
Personeelstekort dwarsligger
Ook in de sector Leisure hebben ondernemers last van dit personeelstekort. De horeca heeft op dit moment 49 vacatures op elke 1000 banen. Sinds 2008 is de vacaturegraad niet zo hoog geweest. Zo ervaart (netto) 30% van de ondernemers in de horeca het tekort aan personeel als belemmering, in het vierde kwartaal van 2018.
Een jaar eerder was dat nog 18% en in het vierde kwartaal van 2016 was dit 5%. Diverse restaurants en cafés moesten sluiten omdat er te weinig personeel beschikbaar was om deze ondernemingen te bestieren.
De tekorten betreffen in het bijzonder koks en bedieningspersoneel. Eerder vermeldde het UWV al dat er een groot verloop is onder mensen die een opleiding tot kok hebben gevolgd. Het is daarom belangrijk dat ondernemingen hun werknemers binnenboord weten te houden, bijvoorbeeld door hen een duidelijk carrièreperspectief te bieden.
Mede door dat tekort aan personeel vertraagt de groei van de sector Leisure. Voor 2019 gaan we uit van 3% groei en voor 2020 van 2,5% groei.