Zondag 2 juni 2019 vindt de wereldrecordpoging Desembrood bakken plaats in Amsterdam. Hilton Amsterdam Airport Schiphol wordt omgetoverd tot de grootste pop-up desembakkerij van de wereld. Er zijn minimaal 500 mensen nodig waarbij er met duizend handen gelijktijdig desembrood gemaakt wordt om een officieel Guiness World Record te vestigen. Alle inschrijfgelden en donaties komen ten goede aan stichting AgainstCancerNL die zich inzet voor kinderen met kanker. Voor het inschrijfgeld van 25 euro ontvangen deelnemende ‘bakkers’ de workshop Desembrood bakken, een lunch bij Hilton Amsterdam Airport Schiphol en een goedgevulde goodiebag van Kookpunt. Deze dag zetten ook BN’ers Esmee Visser, Rintje Ritsma, Sandra Ysbrandy en Martijn Koning hun handen in het deeg om het record te verbreken.
Duizend handjes in het deeg is een initiatief van Desemenzo. Edwin Klaasen, eigenaar Desemenzo, kijkt er naar uit om samen met minimaal 500 broodliefhebbers aan de slag te gaan voor het goede doel: “Bij Desemenzo blijven we vernieuwen en willen we mensen blij maken met brood. Het is onze missie om respect voor brood te herwinnen. Samenwerken is hierbij heel belangrijk; daarom dat we met minimaal duizend handjes in het deeg willen. De recordpoging wordt een leuke, energieke en volledig verzorgde middag met veel mengen en kneden en leren we onder andere hoe je zelf desembrood kunt maken, wat het verschil is tussen desembrood en gistbrood en hoe je desemstarters maakt. Het doel is natuurlijk om een officieel Guiness World Record te vestigen, maar nog belangrijker is het steunen van Against Cancer. We zetten ons met z’n allen in om voor één dag de grootste Pop-up bakkerij van de wereld te zijn en hier veel kinderen mee te helpen!”
Over Desemenzo
Het is Desemenzo's missie om respect voor brood te herwinnen. Het bedrijf gaat niet mee in hypes en trends maar wil wel blijven vernieuwen en mensen blij maken met brood. Samenwerken vindt Desemenzo daarbij heel belangrijk. Elk brood wat word gemaakt begint bij het bedrijf zijn eigen desemcultuur, een mengsel van meel en water. Door dit mengsel te laten fermenteren ontstaan melk- en azijnzuren. Dit zorgt voor een natuurlijke rijzing van het brood. Door de lange rijstijd worden vitaminen en mineralen beter opgenomen en ontstaat een voedzaam brood met veel geur en smaak.