Nu de zon zich weer vaker laat zien, maken horecaondernemers zich op voor een druk terrasseizoen. Nederlanders kunnen niet wachten om buiten te genieten van een hapje en een drankje. Naast vriendelijke bediening en lekker eten en drinken, speelt ook een soepele betaalervaring een grote rol. Zo geeft 1 op de 5 vaker fooi als het pinapparaat suggesties doet. Dit blijkt uit onderzoek* van myPOS Nederland, leverancier van betaaloplossingen voor het mkb.
Lang wachten op de rekening, geen pinmogelijkheid of gedoe bij het splitten van de rekening kan ergernissen opleveren. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders zich vooral storen aan:
- Niet kunnen pinnen (54 procent)
- Lang wachten op de rekening (48 procent)
- Opgejaagd worden met het pinapparaat (35 procent)
- Geen mogelijkheid om de rekening te splitten (24 procent)
- Zelf naar de bar moeten om af te rekenen (14 procent)
De resultaten laten zien dat het juiste betaalmoment draait om balans. Te lang wachten is irritant, maar gasten opjagen met het pinapparaat is bijna net zo vervelend. Ondernemers kunnen hierop letten door ervoor te zorgen dat de rekening niet eerder komt dan de bestelling.
Waakzaamheid tijdens het pinnen
Zodra de bediening met een mobiel pinapparaat langskomt, is een contactloze betaling in een paar seconden gepiept. Maar letten mensen in die snelheid nog wel op het bedrag dat ze afrekenen? Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders hier over het algemeen scherp op zijn: 82 procent controleert (bijna) altijd het bedrag op het pinapparaat. Vooral ouderen zijn waakzaam: 51 procent checkt het bedrag altijd, tegenover slechts 21 procent van de jongeren.
Ook regionaal zijn er verschillen. Inwoners van de gemeente Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (47 procent) controleren vaker hun pinbedrag dan mensen in de noordelijke provincies (37 procent). Toch controleert 1 op de 10 Nederlanders (11 procent) zelden het bedrag op het pinapparaat en betaalt zonder te kijken.
Fooigedrag: van zuinig tot gulle gevers
Nederlanders verschillen sterk in hun fooigedrag.
- De grootste groep (44 procent) geeft een fooi van 5 tot 10 procent.
- Een derde (30 procent) geeft een fooi lager dan 5 procent.
- Bijna een kwart (23 procent) geeft helemaal geen fooi.
- Slechts 3 procent geeft een fooi hoger dan 10 procent.
In Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) lijken mensen het zuinigst: daar geeft 32 procent van de mensen meestal geen fooi. In de drie grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) is de groep die geen fooi geeft het kleinst (15 procent).
Fooi pinnen: liever zelf bedrag kiezen
Terwijl pinnen steeds meer de norm wordt op het terras, maken mensen voor de fooi graag een uitzondering. Bij het geven van contante fooi verwacht 47 procent dat het bedrag dan direct bij de bediening terechtkomt.
Ook verschillen de voorkeuren wat betreft de digitale fooienoptie op pinapparaten. 69 procent voert liever zelf een bedrag in dan te kiezen uit voorgestelde percentages. Toch zegt 1 op de 5 Nederlanders (21 procent) juist wél vaker fooi te geven als het pinapparaat suggesties doet.