In de rubriek ‘Het Lunchroompanel’ worden actuele ondernemersvraagstukken beantwoord door ondernemers in horecadagzaken door het hele land. Op woensdag 16 maart gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wij legden ons oor te luisteren bij de ondernemers en vroegen hen wat hun gemeente kan betekenen voor horecaondernemers.
Jan de Roeck van Lunchketen Vascobelo
Grotere terrassen, geen reclamebelasting en verankering windschermen
“Om te beginnen een verruiming van de terrasoppervlakte. De afgelopen tijd zijn gemeenten losser geweest daarin en dat is ten goede gekomen aan de omzet. Amsterdam gaat ook de komende tijd ruimere terrassen toestaan en het zou goed zijn als andere gemeenten dat voorbeeld volgen. Dan de reclamebelasting. Gevelborden, posters en stoepborden worden allemaal afzonderlijk belast. Dat zijn hoge kosten voor de horeca, die het al moeilijk genoeg heeft. Ondernemers moeten hun producten goed onder de aandacht kunnen brengen. Ten slotte zou het mogelijk moeten zijn om op alle plekken windschermen en plantenbakken in de vloer te verankeren. Nu waaien deze regelmatig om. Het zou de kosten verminderen als we die in de vloer konden verankeren.”
Kees Elhorst van Lunchroom Elhorst Eten & Drinken in Alkmaar
Gemeente luistert al goed
“Er komt een mega-upgrade aan van de winkelstraat waar wij zitten. De terrassen krijgen meer ruimte, de bestrating wordt mooier. De gemeente heeft ons ondernemers daarbij betrokken en ook naar ons geluisterd, dus daar ben ik wel heel tevreden over. Nee, van mij hoeft de gemeente op dit moment niets te veranderen!”
Lisette de Jong van Lunchzaak The Blueberry in Amersfoort
Helpen met personeel vinden
“De gemeente kan helpen de horeca gezond te houden, ook na corona. De horeca heeft veel last van het personeelstekort, daar kan de gemeente bij helpen. Ik denk aan een samenwerking met het UWV, waarbij werkzoekenden actief de mogelijkheid krijgen aangeboden om in de horeca te gaan werken. Ik zou ook graag zien dat alle medewerkers die niet meer nodig zijn bij de GGD’s, actief worden benaderd voor een baan in de horeca. Het zijn allemaal gastvrije mensen volgens mij, die we graag zouden binnenhalen. Ik denk dat de gemeente een verbindende functie zou kunnen hebben bij het signaleren van het probleem en het koppelen van organisaties om samenwerking tot stand te brengen. Zo houden we een goed ondernemersklimaat.”
Anielka Menner van Smaak Lokaal in Rijen:
Beloofd winkelcentrum eindelijk bouwen
“We zouden graag een echt centrum willen hebben in Rijen. Al in 2010 is er een plan onthuld voor een winkelcentrum, maar het is er nog steeds niet. Het plein waar onze zaak aan ligt, mist daardoor een gezellige uitstraling. Gelukkig hebben we een chocoladezaak naast ons gekregen, maar we zien graag nog meer winkels en horeca. Nu gaan veel mensen uit Rijen naar Tilburg of Breda. Als ons centrum meer te bieden zou hebben, zouden we die mensen in Rijen kunnen houden. Wat dat betreft hoop ik ook dat de doorgaande straat niet wordt afgesloten, zoals sommige mensen willen. Laat automobilisten maar langzaam langs ons plein rijden, dat geeft tenminste nog wat reuring én een kans op extra gasten.”
Raoul Verboom van RølleSmølle in Hengelo:
Scooterrijders en fietsers bekeuren
“Er zou wel iets verbeterd mogen worden aan het verkeersbeleid. We zitten in een voetgangersgebied, maar er wordt hier heel veel gefietst en gescooterd. Dat levert gevaarlijke situaties op. Gasten van ons die naar buiten lopen, worden regelmatig ondersteboven gereden. Als test is er wel een keer gewaarschuwd door BOA’s, maar er worden geen bekeuringen uitgedeeld. En dat is wel nodig. Ik heb er meerdere malen om gevraagd, maar er gebeurt niets. Het zou voor ons en voor de andere winkels in de straat, zoals de snoepwinkel tegenover ons, een hele opluchting zijn als voetgangers veilig in en uit kunnen lopen.”
Jurgen de Ruijter van het Stiefkwartierke in Breda
Gemeentebestuur is flexibel
“Eigenlijk niets. Ik vind dat de gemeente Breda heel goed omgaat met de horeca. Burgemeester Paul Depla denkt goed mee met de ondernemer. Hij en de vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Johan de Vos zijn ook regelmatig op de landelijke media te zien geweest met goede plannen. Als de regering coronamaatregelen oplegde, probeerde het gemeentebestuur toch flexibiliteit te hanteren. Er werd bijvoorbeeld een plan bedacht om een terras te openen op een grote parkeerplaats. Ook wij kregen een groter terras, dat werd met lijnen op de stoep gemarkeerd. Daar hebben we veel aan gehad qua omzet. En omdat het nog koud was en we binnen niet open mochten, werd terrasverwarming toegestaan. Ook met de maaltijdbezorging is er meegedacht. In een tijd dat de winkels dicht waren, mochten we toch in voetgangersgebied met de auto voor de deur rijden. Ik heb dat als heel positief ervaren.”
Wil je meer reacties op stellingen lezen? Klik dan hier.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.