Vanavond om 19.00 uur geven demissionair minister-president Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge een personferentie waarin mogelijk de verlenging van de huidige 'avondlockdown' wordt afgekondigd. We vroegen drie horecaondernemers met een dagzaak wat ze daarvan vinden en wat de maatregelen voor hen betekenen.
Geen verrassing
De verlenging van de avondlockdown komt niet als een verrassing voor franchisenemer Michel Tijdgat van 30ml aan de Nachtegaalstraat in Utrecht. De verwachte voortzetting van de huidige maatregelen, die vanavond hoogstwaarschijnlijk worden afgekondigd in de persconferentie, liggen volgens Tijdgat in de lijn der verwachting. "De regels zouden voor drie weken gelden, maar we zijn al geruime tijd verder… Het is spijtig, maar het moet nu eenmaal gebeuren."
De verplichte sluiting van de horeca vanaf 17.00 uur maakt qua openingstijden echter geen verschil voor 30ml. Het koffie café, dat haar gasten een tweede huiskamer wil bieden, sloot de deuren altijd al om 17.00 uur. Er werd aanvankelijk veel meer drukte verwacht, maar die stroom mensen bleef grotendeels uit. Het is wel iets drukker, maar niet mega druk. "Mensen zoeken toch iets om te doen nu", constateert Tijdgat.
Geluk bij een ongeluk
Mede-oprichtster en eigenaar van het Groningse 'spijslokaal' Pernikkel, Sieta Schellinger, is - achteraf bezien - blij met de noodgedwongen keuze om na de tweede lockdown niet meer 's avonds open te gaan. "We hadden in juni bijna geen personeel meer. Eigenlijk geen personeel: drie van de twintig waren er nog over. Daarom hebben we besloten om alleen overdag open te gaan." Hierdoor heeft Pernikkel niet bijster veel last van de huidige restrictie voor de horeca.
De terugkomst van de anderhalvemeter-maatregel is een grotere last. Er kunnen nu veel minder mensen terecht in de zaak. Het is rustiger geworden. “Maar de stemming is gelaten hoor. We hebben zoiets van 'we komen hier wel weer doorheen'. Het moet maar.”
"Helemaal klaar met de maatregelen"
Bij Gasterij Den Dis zijn ze naar eigen zeggen "helemaal klaar met de maatregelen." De eigenaresse van de lunchroom in Bladel, Sharon de Waal, merkt ook dat haar gasten er geen zin meer in hebben. De Waal denkt dat de aangescherpte maatregelen – het dragen van een mondkapje, het vragen om een coronatoegangsbewijs en de vervroegde sluiting – er samen voor zorgen dat toch veel gasten wegblijven. Bezoekers klagen bijvoorbeeld over het scannen van de QR-code.
Den Dis sluit normaal gesproken om 18.00 uur, maar moet nu een uur eerder dicht zijn. "Vanaf 14.00/15.00 uur komen er geen nieuwe gasten meer. De lunch loopt nog goed, maar voor een gebakje of een kop koffie komt er bijna niemand binnen in de namiddag." Het is vooral kwalijk dat de politiek zo lang wacht met het informeren van de horeca over de kerstdagen, vindt de eigenaresse. “Het zou niet zo moeten zijn dat je als ondernemer zelf je zaak moet sluiten met kerst bij gebrek aan duidelijkheid.”
Het team van gasterij Den Dis won vorige maand de award voor het lekkerste lunchroombroodje van Nederland (lees het hier).
Blijf op de hoogte
Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.