Veel ondernemers beginnen hun bedrijf als eenmanszaak of als een v.o.f. Mocht het betalen van de huur stokken, gaat de verhuurder op zoek naar incassomogelijkheden. En dan? Het antwoord
daarop ligt besloten in de vraag of het huurcontract is overgegaan op de b.v.
*Huurovereenkomsten*
In het startstadium van de zaak worden de huurovereenkomsten getekend voor de bedrijfsruimte. Gaan de zaken goed, dan wordt de onderneming dikwijls ingebracht in een b.v. Aan de verhuurder wordt dan verteld dat de huur voortaan door de b.v. betaald zal worden. De verhuurder zal hierop doorgaans niet reageren, zolang de huur maar betaald wordt.
*Onbetaalde huurpenningen*
Mocht het betalen van de huur stokken, dan zal de verhuurder op zoek gaan naar incassomogelijkheden. Het kan dan zijn dat in de b.v. niets te halen valt; misschien is de b.v. zelfs al (technisch) failliet. Blijft de verhuurder met zijn onbetaalde huurpenningen zitten? Het antwoord daarop ligt besloten in de vraag of het huurcontract is overgegaan op de b.v.
*Expliciete toestemming nodig*
Uit de rechtspraak blijkt dat dit niet automatisch het geval is. De verhuurder dient expliciet in te stemmen met het vervangen van de eenmanszaak of v.o.f. door de b.v. als huurder. Geeft de verhuurder die expliciete toestemming niet, dan is het huurcontract niet overgegaan en blijft de eenmanszaak of de v.o.f. aansprakelijk voor de huurschuld. Dit ondanks het feit dat de b.v. de huur betaalde, er mededeling gedaan was van de omzetting én de verhuurder daartegen geen bezwaren had gemaakt.
*Flex B.V.*
Voor de huurder is het dus van belang om bij omzetting naar een b.v. (hetgeen per 1 oktober 2012 met de invoering van de zogenaamde Flex b.v. een stuk eenvoudiger is) op papier de overdracht van het huurcontract te regelen.
Alex Dolphijn
Van Dijk Advocaten
"adolphijn@vandijkadvocaten.nl":mailto:adolphijn@vandijkadvocaten.nl
Is uw huurcontract wel in orde?
16 april 2013