Zaterdag 5 juni aanstaande worden de coronamaatregelen verder versoepeld. Restaurants en cafés mogen onder voorwaarden binnen hun deuren weer openen. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “Wij zijn blij dat bedrijven weer perspectief wordt geboden, maar de grootste uitdaging komt nog: de uitstroom van horeca vakkrachten te stoppen en vertrokken horecamedewerkers te verleiden terug te keren.”
CBS: aantal uitstromers én vacatures horeca blijft oplopen
Uit de nieuwste banencijfers van het CBS blijkt dat sinds de start van de coronacrisis zeker 100.000 horecamedewerkers de sector zijn uitgestroomd. Dit betekent 1 op de 4 medewerkers. Een paar maanden geleden ging het nog om 1 op de 5 medewerkers. Dat de sector deze mensen nu keihard nodig heeft, blijkt wel uit het feit dat het aantal horecavacatures in het 1e kwartaal van 2021 met 38 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Niet geïnvesteerd in toekomstbestendigheid sector
FNV Horeca maakt zich zorgen over het tekort aan vakkrachten. Goed geschoolde gastheren, gastvrouwen en vooral ook koks zijn nu al schaars en deze zullen alleen nog maar schaarser worden. Vlek: “Door de massale uitstroom uit de horeca kampt de sector met een immens personeelstekort. Een tekort dat zelfs nog groter is dan de situatie vóór corona. Hierdoor kunnen horecabedrijven nu niet inspelen op de grote vraag en alles uit de kast halen om weer goede omzetten te draaien. Omzetten die hard nodig zijn om hun huizenhoge schulden te verlagen. Dit personeelstekort komt door corona, maar ook door het feit dat de horeca al jaren niet heeft geïnvesteerd in het opbouwen van een toekomstbestendige sector. Waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en de combinatie werk en privé beter in balans is. En zij wél een huis kunnen kopen en hun werk met een gezin kunnen combineren.”
FNV Horeca zet ‘derde oog’ in: start groot onderzoek
“In het belang van de sector nemen wij onze verantwoordelijkheid en zetten wij ons ‘derde oog’ in”, aldus Vlek. Deze maand start een groot onderzoek onder huidige én uitgestroomde horecamedewerkers naar wat er nodig is om de horeca aantrekkelijker en toekomstbestendig te maken. En hoe vertrokken horecamedewerkers te verleiden zijn om weer terug te keren naar de sector.
De onderzoeksresultaten zal FNV Horeca gebruiken als leidraad in de gesprekken met werkgevers. In deze gesprekken moet vooral de rol van de medewerker centraal komen te staan. Vlek: “Om de sector echt aantrekkelijk te maken is de input van medewerkers cruciaal. Die stem mist nog veel te vaak in de discussie rond het personeelstekort. Samen met relevante partners gaan wij graag de uitdaging aan om te investeren in en te werken aan een toekomstbestendige horeca. Waarin het fijn is om te ondernemen en te werken.”