Het economisch bureau van ABN AMRO voorspelt dat de prijs van brood volgend jaar omlaag gaat, dankzij de tarwevoorraad die de laatste jaren flink is toegenomen. Bij koffiebonen, suiker en cacao is een tegenovergestelde ontwikkeling te zien.
Voor granen, zoals tarwe en mais, worden op de internationale markt inmiddels de laagste prijzen in tien jaar tijd genoteerd. Zo is tarwe in vergelijking met een jaar geleden ongeveer 20 procent goedkoper geworden. Dit alles is een gevolg van gunstige weersomstandigheden, waardoor oogsten telkens beter uitpakten dan voorzien. Natuurlijk bestaat een brood uit meer dan alleen tarwe. ABN-econoom Frank Rijkers voorziet daarom dat de prijs van een brood ongeveer 5 procent omlaag kan.
Bij koffiebonen, suiker en cacao is precies de tegenovergestelde ontwikkeling te zien. Die grondstofprijzen zitten de laatste maanden juist in de lift. Dat betekent dat voor koffie of chocola binnenkort mogelijk extra moeten worden betaald. Hoeveel precies is nog lastig te zeggen.