Barista is de meest gewilde baan in Nederland. De vacature voor barista ontvangt tien keer zo veel interesse als een gemiddelde vacature op Indeed, zo blijkt uit analyse van wereldwijd de grootste vacaturesite. Daarentegen genieten vacatures voor monteurs de minste interesse, wat werkgevers in deze sector voor een grotere uitdaging stelt bij het vinden van geschikte kandidaten.
"Werken als barista is waarschijnlijk zo populair omdat je veel kunt leren in de praktijk. Bovendien kun je overal aan de slag, waardoor het een flexibel beroep is,” zegt Stan Snijders, managing director Indeed Benelux.
Top 5 populairste functies (meeste kliks per vacature)
- Barista (10,1 keer meer kliks)
- Customer service representative (9,9 keer meer kliks)
- Projectmanager (9,8 keer meer kliks)
- Chauffeur B (9,6 keer meer kliks)
- Content manager (9.5 keer meer kliks)
Top 5 minst populaire functies (minste kliks per vacature)
- Monteur werktuigbouw (0,32 keer minder kliks dan gemiddeld)
- Beveiligingsmonteur (0,47 keer minder kliks)
- Eerste monteur (0,5 keer minder kliks)
- Gevorderd assistent accountant (0,5 keer minder kliks)
- Monteur centrale verwarming (0,79 keer minder kliks)
Naast barista zijn er ook andere beroepen die veel belangstelling trekken. Zo is de functie van Klantenservicemedewerker zeer gewild, met bijna 10 keer zoveel kliks per vacature als gemiddeld. Ook maken Projectmanager en Chauffeur B deel uit van de top 5 populairste functies. Chauffeur B betreft vaak functies zoals Taxichauffeur of Chauffeur van bestelwagens voor leveringen. Content manager staat op de 5e positie in de lijst.
Monteurambities? Dan heb je weinig concurrentie
Technische functies als Monteur Werktuigbouw ontvangen twee derde minder vacaturekliks dan het gemiddelde. Beveiligingsmonteurs en Algemene monteurs krijgen zelfs minder dan de helft van het aantal kliks. “Dit maakt het extra lastig voor de sector om geschikte kandidaten te vinden,” zegt Snijders. “Dit probleem ontstaat mede doordat veel ervaren monteurs met pensioen gaan, terwijl de instroom vanuit opleidingen onvoldoende is. Werkgevers zoeken mensen met specifieke vaardigheden, maar de instroom blijft achter.”
Dit biedt overigens veel kansen voor werkzoekenden: “Er is weinig concurrentie, en wie zijn technische vaardigheden bijspijkert, kan rekenen op baanzekerheid en goede arbeidsvoorwaarden.” Volgens Snijders kunnen werkgevers het tekort verhelpen door te investeren in interne opleidingsprogramma’s of leerwerktrajecten. “Dit helpt niet alleen meer talent aan te trekken, maar ook de duurzame instroom van vakmensen te bevorderen.”
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrief van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.