Alcoholvrij: deze bieren zijn (on)geschikt

Auteur: redactie
Alcoholvrij Bier 8 januari 2020
Alcoholvrij: deze bieren zijn (on)geschikt

Alcoholvrij bier neemt een steeds grotere rol in op de biermarkt. Een brouwerij als Lowlander kondigde onlangs zelfs aan alleen alcoholarm of -vrij bier te brouwen. Niet ieder bier leent zich echter even goed voor een alcoholvrije variant. Internationaal biersommelier Richard Moerkerk zet daarom negen type bieren op een rij en verklaart waarom ze zich wel of juist niet goed lenen voor de 0.0-markt. 

Pilsener

“Een goede alcoholvrije pilsener maken is ontzettend moeilijk, maar essentieel in het assortiment. Pilsener heeft nog altijd een marktaandeel van tussen de zeventig en de tachtig procent, ondanks de populariteit van de speciaalbieren, ook in het alcoholvrije- en alcoholarme segment. Alcohol is een smaakdrager en pils is een toegankelijke dorstlesser, met een lage smaakintensiteit. Haal je de alcohol eruit, dan onttrek je een groot deel van de smaak. De grote brouwers hebben er jaren over gedaan om een kwalitatief, lekkere alcoholvrije pilsener te maken. Dat is nu gelukt.”
Serveer temperatuur: 3 – 8 graden Celsius

India Pale Ale (IPA)

“De meeste IPA’s hebben een stevig ‘hoppig’ karakter. Vruchten, vruchtensappen of puree kunnen worden toegevoegd, maar het fruitige karakter van de IPA komt van de hop. Indian Pale Ale is een karaktervol bier met een hoge smaakintensiteit. Als de alcohol wordt onttrokken, kan de brouwer spelen met andere smaakvolle elementen die het bier bezit, waardoor het karakter van de IPA behouden blijft. Het is de reden waarom IPA populair is bij zowel brouwer als consument in het alcoholvrije segment.”
Serveertemperatuur: 6-10 graden Celsius

Weizen

“Weizen wordt gemaakt van minimaal 50 procent tarwemout en geeft het bier daardoor een vollere body mee. Weizen leent zich goed voor een 0.0-versie. Alcoholvrije Weizens doen het goed op het terras. Ik verwacht dat dit zomerseizoen de Weizen-bieren het goed gaan doen. Het is een ‘doordrinker’ die toch voorzien is van een uitgesproken smaak en body. Een mooie mix.”
Serveertemperatuur 6-8 graden Celsius.

Wit

“Daar liggen kansen. In tegenstelling tot Weizen is witbier niet beperkt in zijn ingrediënten. Alle kruiden en fruitsoorten (vaak citrusvruchten of sinaasappel) mogen gebruikt worden. Dat maakt witbier goed geschikt als alcoholvrij bier: het heeft karakter. Ik heb nog niet veel 0.0 in de horeca ontdekt. Vooral voor het terrasseizoen is het denk ik een aanwinst op je bierkaart. Vanwege het feit dat de brouwers vrij zijn in hun keuzes voor verschillende soorten fruit en kruiden, zorgt het voor creativiteit.”
Serveertemperatuur: 3-4 graden Celsius

Tripel

“Voor de tripel voorzie ik minder kans van slagen op de 0.0-markt dan de andere behandelde bieren. En als het echt loskomt, dan gaat dat denk ik nog een tijdje duren. Tripel is gemaakt voor de liefhebber en die houdt wel conservatief vast aan de kernwaarden van een tripel: een zwaar blondkleurig bier, hoog op alcohol. Onttrek je de alcohol (vanwege het hoge percentage ook een dominante smaakdrager) dan verliest het een groot deel van zijn uitgesproken smaak. De consument is denk ik nog niet klaar voor een 0.0-variant.”
Serveertemperatuur: 6-10 graden Celsius

Blond

“De ‘normale’ blond bieren zie ik echter wel groeien in het 0.0 segment. In tegenstelling tot de tripel heeft blond bier vaak een alcoholpercentage tussen de zes en zeven procent. Veel brouwers brengen al een 0.0 variant op de markt en zij zien dus ook kansen. Blond bier heeft vaak een wat fruitig karakter met een zoetje en een bittertje. Toegankelijk, in balans, maar ook karaktervol. Daarnaast is het een herkenbare biersoort bij het grote publiek.”
Serveertemperatuur: 4-7 graden Celsius

Bock

“Bockbier heeft een hoge smaakintensiteit. Vaak wordt er gebruik gemaakt van geroosterd mout en zijn de hopbitters op de achtergrond aanwezig. Ook kan je tonen van chocolade of karamel terugvinden in het glas. Bockbier heeft vaak een zoet karakter. Voor zowel de lentebock als de herfstbock zie ik kansen binnen het alcoholvrije segment. Bockbier heeft een alcoholpercentage van tussen de zes en zeven procent én een zoet karakter. Daarom is het geschikt voor de 0.0-markt.”
Serveertemperatuur: 6-10 graden Celsius

Stout en Porter

“Deze twee typische Britse bieren zijn puur weggelegd voor de liefhebber en hebben nog niet echt een groot marktaandeel in Nederland. Toch wil ik deze even belichten. Ze worden vaak gebrouwen met donkere moutsoorten. Dat zorgt voor hun typische donkere kleur en het kan een romig mondgevoel geven. Het grote publiek is denk ik nog niet klaar voor een alcoholvrije variant en ik betwijfel of dat ooit gaat gebeuren.”
Serveertemperatuur: 8-13 graden Celsius

Overig nieuws