5 interessante innovaties te vinden op de Horecava 2023

Auteur: Juan Kort
Technologie Duurzaamheid 12 januari 2023
5 interessante innovaties te vinden op de Horecava 2023

Het personeelstekort en duurzaamheidsdoelen zorgen in de horeca voor innovaties. Dat is dit jaar op de Horecava duidelijk te merken. Onze redactie ging op het TrendLAB op zoek naar vijf interessante innovaties waar jij als horecaondernemer nu of in de toekomst gebruik van kan maken.

Selfservice tap

Het personeelstekort in de horeca automatiseert de sector. Gasten kunnen tegenwoordig niet alleen zelf bestellen, maar ook tappen. “Onze tapautomatisering zorgt ervoor dat de geleverde dranken geregistreerd worden en er minder verspild wordt: doseren en registreren. Omdat bier duurder is dan benzine, moet je er zuinig mee omgaan. Met onze systemen komt alles in de glazen terecht. Dat systeem gebruiken we ook voor allerlei variaties voor zelftapsystemen”, vertelt Martijn van der Velden, verkoopleider bij Van Duijnen Horeca Service. “De Tappy is een zelftapsysteem die snel, simpel en hufterproof is. In acht seconden maakt hij één tot drie bier.” Uit een demonstratie blijkt dat de biertjes perfect getapt worden met een voor Nederlanders gewenste schuimkraag. “De Tappy heeft geen scherm, want dat kan kapot gaan. Het apparaat serveert maximaal drie bier, omdat dat de hoeveelheid is die de meesten mee kunnen nemen. Er moet wel toezicht zijn op leeftijd en dronkenschap door middel van een host. Daarom is het rendabel als je er drie tot vijf naast elkaar plaatst.” Het is dus bedoeld voor de grotere events en horecazaken. Voor kleinere aangelegenheden heeft de leverancier ook andere toepassingen. “We leveren zelftaptafels waardoor de glazen continu gevuld zijn.” De apparatuur is ook te verkrijgen voor andere dranken.

Robots

Op de Horecava zijn robots te vinden die allerlei taken van horecapersoneel over kunnen nemen. "We hebben robots die debarrasseren, vloeren schoonmaken, roomservice leveren en gasten informeren. Het is niet bedoeld om het personeel helemaal te vervangen, maar om bepaalde taken over te nemen. We hebben het door het personeelstekort erg druk nu", vertelt Patrick Rijkers, key accountmanager bij Fülin. Op de stand zijn verschillende robots te zien die ieder hun taak hebben. De schoonmaakrobot stofzuigt en dweilt, de informatierobot kan flyers uitdelen en vragen beantwoorden en op de robot die debarrasseert kunnen gasten hun bord aan meegeven. Het zal voor de meeste horecazaken nog niet rendabel of goed toepasbaar zijn, maar we staan nog aan het begin van dit tijdperk. De toekomst zal ons leren hoe dit zich verder ontwikkelt.

Duurzame terrasverwarming

Met de dure energieprijzen en streven naar duurzaamheid, is er ook aanbod op het gebied van duurzame terrasverwarming in de vorm van verwarmde stoel- en bankkussens. "Onze kussens kunnen de heaters vervangen. Dekens kunnen voor extra warmte zorgen. Wij verkopen ook dekenoplossingen waar verwarmde kussens in kunnen", zegt Marloes de Vent, eigenaar van Horecakussen.nl. Volgens haar is het energieverbruik ervan zeer laag. "Het verbruikt voor twee cent aan stroom per dag. Ze worden bovendien op maat gemaakt, want elke horecaondernemer heeft weer andere zitgelegenheden." Je zou denken dat deze vaak gestolen worden, maar daar is een oplossing voor bedacht. "Ze hebben allemaal een lusje, waarmee de kussens vastgezet kunnen worden. Het terras moet wel de sfeer van een winterterras uitstralen met lampjes en dergelijke, zodat mensen weten dat het verwarmd is."

Eetbare rietjes

De EU heeft sinds 3 juli 2021 een verbod ingesteld op de verkoop van artikelen van wegwerpplastic die vaak in de oceanen terechtkomen, zoals borden, bestek en rietjes. Rietjes van karton verliezen in vocht vaak hun stevigheid waardoor ze te snel niet meer te gebruiken zijn. Het bedrijf De Spoonzusjes kwam daar met een oplossing voor. Het voor de Horecava Innovation Award genomineerde (maar niet gewonnen) product Superstraws zijn duurzame rietjes die één tot twee uur stevig blijven in drankjes, en na twintig minuten al de perfecte consistentie hebben om op te eten. Alle producten van het bedrijf worden gemaakt van eetbare ingrediënten en zijn daardoor 100 procent plasticvrij en 100 procent recyclebaar. De rietjes worden gemaakt van duurzame, vegan en natuurlijke ingrediënten. De 8 mm Superstraw is geschikt om stevigere dranken mee te drinken, zoals smoothies en milkshakes.

Composteermachine

Horecazaken produceren afval, sommige heel veel. Een groot deel daarvan bestaat uit etensresten. Dat kan in de groene container gedeponeerd worden, maar je kan er als ondernemer ook zelf compost van maken. "Onze composteermachines zijn het rottingsproces vóór en zetten organisch afval om in waardevolle grondverbeteraar. Dit door het afval te verwarmen en vocht af te drijven", legt Eric Suiskens, sales manager bij TEN Composting uit. Maar wat heeft een horecaondernemer hier dan aan? "Het creëert vooral bewustwording bij gebruikers, het afval wordt teruggebracht tot tien procent van het oorspronkelijke volume, zorgt voor minder transport dus minder vervuiling en bespaart op afvalverwerkingskosten. De compost mag je van de Nederlandse wet niet doorverkopen, je kan het wel gratis aan gasten meegeven, zelf gebruiken of in de groene container deponeren. Het trekt bovendien geen ongedierte aan." De machines zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. De kleinste kan 4 kg per dag verwerken, de grootste 1500 kg per dag.

Overig nieuws