Is 'no waste' op het gebied van voedsel een fabeltje? Welnee! De oplossingen en initiatieven liggen voor het oprapen. Zo wordt op 1 maart in Amsterdam de finale gehouden van
de wedstrijd "Battle of the Cheetas":http://www.oneworld.nl/battle. Vijf teams van young professionals bedenken creatieve oplossingen voor wereldvoedselproblemen.
De teams zijn ieder toegewezen aan een probleem dat de wereldvoedselvoorziening bedreigt. De teams zijn: 'Gezonde voedselketens', 'Voedselverspilling', 'City farming', 'Voedselveiligheid', en 'Nieuwe financieringsmodellen'.
*Team Gezonde voedselketens*
Een derde van de wereldbevolking krijgt onvoldoende goed eten binnen. Door de manier waarop ontwikkelde landen hun voedselproductie en -consumptie hebben georganiseerd (10 kilo Braziliaans veevoer voor 1 kilo Hollands rundvlees) is er nu en in te toekomst voedseldeficiëntie.
__Oplossing: eet meer insecten__
In samenwerking met verschillende producenten en afzetkanalen worden nieuwe en duurzame mogelijkheden voor op de keukentafel en in het restaurant ontwikkeld. Het team stelt insecten eten voor. "We gaan meer insecten eten: Made in Holland. Daar stop je 10 kilo eiwitten in en er komt 9 kilo aan voedsel uit."
*Team Voedselverspilling*
Jaarlijks gooien Nederlandse supermarkten 150 miljoen euro aan bruikbare grondstoffen weg. Dit is 150 miljoen euro die niet wordt verdiend! In de huidige situatie rijden vrachtwagens van producenten richting de supermarkt. Van de supermarkt gaan de producten of richting consument of - als de verkoopdatum is verstreken - naar de afvalbak.
__Oplossing: maak een nieuwe kringloop__
De verkoopdatum van een tomaat is minder lang dan van tomatensoep. Hierin ligt volgens Team Voedselverspilling de oplossing. De avond voor het verstrijken van een de THT-datum worden de tomaten uit het schap gehaald en teruggestuurd naar de verwerker. Daar maken ze nieuwe producten van: soep, sap, ijs en pizza, wat vervolgens weer naar de supermarkt gaat voor menselijke consumptie.
*City farming*
De vraag naar voedsel stijgt, er komt steeds minder ruimte beschikbaar om voedsel te produceren en mensen zien niet meer in wat de waarde is van voedsel.
__Oplossing: slimme teelt in lege kantoren__
In een gesloten systeem wordt groente snel, veilig en efficiënt groeit. Er wordt extreem zorgvuldig gebruik van ruimte, water en schaarse grondstoffen. Groente wordt geteeld daar waar zij gebruikt wordt. Food Miles worden Food Steps. Het team wil een toepasbare versie van PlantLab ontwikkelen die wordt geïntegreerd in de stedelijke omgeving.
*Team Voedselveiligheid*
Wat is veilig voedsel? En is veilig hetzelfde als gezond? De regels zijn in de ogen van dit team zo streng, dat het voor nieuwe en kleinschalige producenten vrijwel onmogelijk is innovatieve of ambachtelijke producten op de markt te brengen.
__Oplossing: transparante verkoop, consumenten kiezen zelf__
Consumenten beslissen zelf over wat veilig is en wat niet. Er komt een merklabel, Riszky Foodz, voor innovatieve, ambachtelijke en ook zelfgemaakte producten, zoals kazen, zuivelproducten en bijvoorbeeld jams. Op de producten komt het telefoonnummer van de producent en de verkoop geschied via een internetwinkel. Transparantie voorop.
*Team Nieuwe financieringsmodellen*
In de winkel wordt niet de 'echte prijs' voor producten betaald. In de prijs bij de kassa in het westen zitten niet de schade aan milieu en maatschappij verrekend. Toch zijn er al wel manieren ontwikkeld door wetenschappers om de schade in kaart te brengen en uit te drukken in geld.
__Oplossing: naar een nieuwe prijsbewustheid__
Het team wil deze aanwezige kennis vertalen naar een Echte Prijs standaard. Stap voor stap willen ze met producenten, consumenten en andere belanghebbende werken aan een duurzame economie in 2035. Consumenten kunnen zo producten kiezen met de echte prijs.
Er kan gestemd worden op het beste idee via de site van "OneWorld.nl":http://www.oneworld.nl/battle
De wedstrijd wordt georganiseerd door de jubilerende Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).
~Frank Lindner~
Vijf oplossingen tegen voedselproblematiek
16 februari 2012