Vijf initiatieven tegen voedselverspilling

Auteur: Roy Spijker
7 juli 2017
Vijf initiatieven tegen voedselverspilling

Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt in 2030 voor de helft minder voedsel verspild. Op dit moment wordt in de hele Europese Unie jaarlijks 88 miljoen ton aan voedsel verspild, dat komt neer op 173 kilogram per persoon. Er zijn voldoende initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, ook voor de horeca. Wij zetten er een paar op een rijtje:

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN LUNCHROOM

No Waste Just Taste
Op de website www.nowastejusttaste.com kunnen horecagelegenheden dagaanbiedingen plaatsen tegen een flinke korting. Handig als jouw zaak bijvoorbeeld een dag heeft met weinig reserveringen, en toch een flinke voorraad waar het vanaf moet. De consument kan via de website of via de app van het platform reserveren.

Doggybag
In 2014 startte Natuur & Milieu een doggybag-campagne om voedselverspilling tegen te gaan. In samenwerking met Depa en de Rabobank deelde het platform 50.000 gratis doggybags uit. Met succes: uit een onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, blijkt dat Nederlanders het steeds normaler vinden om naar een doggybag te vragen.

Lunchie Market
Lunchie Market is een nieuwe app die buurtbewoners op een goedkope manier kennis laat maken met exclusieve gerechten van horecazaken bij hen in de buurt. Het platform is ontworpen met het idee om voedselverspilling tegen te gaan. Via Lunchie Market kan de consument maaltijden door middel van een plattegrond; deze worden direct via de app afgerekend. Vervolgens kan de gast zijn maaltijd eten in jouw restaurant.

ResQ
Nog een app die het mogelijk maakt om de grote voorraad aan eten alsnog te verkopen. Met ResQ krijgt de consument aanbiedingen van maaltijden te zien van restaurants en lunchrooms die meedoen. De gerechten kunnen direct via de app gereserveerd en betaald worden, waarna de maaltijd alleen nog maar opgehaald hoeft te worden en thuis (of op het werk) wordt opgegeten.

Voedingscentrum
Het Voedingscentrum geeft advies over goed en gezond eten. Op de website van Het Voedingscentrum staan veel tips om voedselverspilling tegen te gaan, bijvoorbeeld hoe je kan omgaan met restjes. Ook heeft Het Voedingscentrum de Slim Koken App ontwikkeld, die helpt bij het samenstellen van recepten op basis van één of meerdere restjes.

Overig nieuws