Gastronomie en de kerstperiode blijft een gouden combinatie. Zo blijkt uit onderzoek van IENS dat 47% van de Nederlanders uit eten gaat tijdens de aankomende feestdagen. Hoewel iets meer dan de helft liever thuis kokkerelt, is vooral Tweede Kerstdag erg populair om buiten de deur te eten. Bijna de helft (48%) van de respondenten heeft op deze dag een diner in een restaurant gereserveerd.
Familie
Dat de feestdagen bij voorkeur doorgebracht worden met dierbaren wordt duidelijk bevestigd in het onderzoek van IENS. Zo nuttigen Nederlanders het kerstdiner in een restaurant het liefst in gezelschap van hun partner (50%) of familieleden (43%). Een minderheid (7%) kiest ervoor om aan tafel te schuiven met vrienden. Opvallend is dat de minste reserveringen zijn gemaakt op Oudejaarsavond (2%) en Nieuwjaarsdag (7%), juist deze feestdagen brengt men liever thuis door.
Wereldkeuken favoriet
Ondanks dat het een speciale gelegenheid is, blijven Nederlanders volgens het onderzoek reserveren bij hun favoriete restauranttypes. De wereldkeuken (21%), Franse keuken (20%) en Italiaanse keuken (9%) vallen het meest in de smaak. De belangrijkste criteria voor het selecteren van een restaurant tijdens de feestdagen zijn het kerstmenu, ambiance en service. Ook de afstand naar het restaurant telt sterk mee in de beslissing. Nederlanders letten in dit geval niet per se op de prijs, men besteedt gemiddeld 45 euro aan een kerstdiner.
In de Randstad de meeste reserveringen
Het onderzoek toont aan dat online groepsreserveringen in Nederland de afgelopen maand met 20% zijn gestegen. De verwachting is dat dit alleen maar toeneemt tot het einde van de kerstperiode. Vooral in de Randstad worden veel kerstdiners in restaurants geboekt. De meeste reserveringen zijn gemaakt in Amsterdam (25%), gevolgd door Utrecht (7%) en Rotterdam (6%).