Andy Hoogvliets van Ter Marsch & Co in Rotterdam heeft het NK Loaded Fries 2025 overtuigend gewonnen. De jury was zeer onder de indruk van zijn ‘Bali Spice Fries’. Femke Versluijs van Frietboutique Laren pakte het zilver en Joyce Norder van Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen eindigde als derde.
Andy Hoogvliets won in 2024 het NK Lekkerste Burger maar was ondanks die ervaring toch zenuwachtig voor het NK Loaded Fries. “Bij Ter Marsch maken we heel veel burgers. We bakken natuurlijk goede friet, maar loaded fries is niet echt onze specialiteit. Toch hebben we voor deze wedstrijd de tijd genomen om een hoogwaardige loaded fries te presenteren en ik ben blij dat de jury dat proefde en waardeerde. En dat we dan ook winnen, is geweldig. We moeten de Indonesische keuken bedanken voor de veelzijdige ingrediënten en smaken die we telkens weer op een andere manier kunnen toepassen.”
De Bali Spice Fries was gemaakt met babi ketjap en Ikan Bali, een Indonesische zoetpittige makreel. Dit gebruikte Andy Hoogvliets voor zijn Ikan Bali-ketchup en Ikan Bali-mayonaise. Hij maakte de loaded fries af met gepofte rijst en zoet-zuur van komkommer en boontjes.
“Een waanzinnige harmonie van smaken maar zonder overdaad”, oordeelde de jury. De bali ketjap was heel rijk van smaak en het zoet-zuur van de komkommer en bootjes gaf het gerecht een frisse tint. De makreel-ketchup was de spreekwoordelijke kers op de taart. Dit is een frietje waar je van blijft eten en bovendien was het erg mooi gepresenteerd.” Het betekende het tweede goud voor Ter Marsch & Co; in 2020 won Mitch Kramer namens het bedrijf met ‘Sweet Fries of Mine’.
Femke Versluijs van Frietboutique Laren, die voor het eerst meedeed, pakte de tweede prijs. Haar ‘Zout, zoet zuur’ was onder andere opgebouwd met mosselen, kerrie-mayonaise, XO-mayonaise, XO-saus en crumble van chorizo en gedroogde ham. “Vooral de XO-saus was erg lekker en de crumble gaf het gerecht een heerlijk pikant en zoutig tintje”, aldus de jury.
Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen nam het brons mee naar huis. Joyce Norder maakte ‘Fiësta Mexicana’, met een Mexicaanse runderstoof, avocado-limoencrème, tomatensalsa, zwarte bonen en verse limoen. “Net als de nummer één en twee was ook deze loaded fries een plaatje, met mooie kleuren”, merkte de jury op. “De stoof was licht pittig en het verse limoentje zorgde voor een frisse toevoeging. Het gerecht als geheel was indrukwekkend en toch redelijk eenvoudig te maken. Met name voor cafetaria’s is dat vaak een belangrijke voorwaarde.”
Jury NK Loaded Fries 2025
De jury van het NK Loaded Fries 2025 bestond uit juryvoorzitter Alide van Toor (voorzitter ProFri), Eke Bosman (Snackspert), Ubel Zuiderveld (horecajournalist en fritoricus) en Coen van Oosten van het duo Franky en Coen, dat regelmatig naar Oekraïne reist om friet te bakken voor mensen die door de oorlog zijn getroffen.