In de rubriek ‘Het Lunchroompanel’ worden actuele ondernemersvraagstukken beantwoord door ondernemers in horecadagzaken uit het hele land. De energiekosten rijzen momenteel de pan uit voor hen. Wij vroegen de uitbaters, nu het kouder wordt, of zij vanwege de stijgende energiekosten de verwarming wat lager zetten dan normaal gesproken.
Lihilde Verboom van RølleSmølle in Hengelo:
"We delen dekentjes uit en hopen zo deze klap op te vangen."
"De verwarming gaat lager. We delen dekentjes uit en hopen zo deze klap op te vangen. In maart krijgen we een nieuw contract, wat ik doodeng vind. Ik wens alle andere horecaondernemers succes met alles en ik hoop oprecht dat we hier met zijn allen goed uitkomen."
Lisette de Jong van lunchroom The Blueberry in Amersfoort:
“We verwarmen en koelen met airco’s.”
“Als The Blueberry vinden we dit inderdaad ontzettend ingewikkeld. We merken dat er een soort max. zit aan hoe ver we de prijzen nog kunnen verhogen, en dat daar eigenlijk geen ruimte meer in zit. Terwijl wel afgelopen jaar de huren (10%!), energierekening (300%), inkoop (circa 25%) en personeelskosten (circa 15%) zijn gestegen. We hebben besloten dat we voor nu niet de prijzen verder verhogen, maar dat als het echt nodig is, we op iets anders zullen moeten besparen. Zo hebben we nu dan wel gekozen om de menukaart een beetje te vereenvoudigen, en ook waar mogelijk iets minder energieslurpende bereidingswijze te kiezen. Daarnaast gebruiken we de vaatwasser pas vanaf de middag, en hebben we bakschema’s gemaakt voor het gebruik van de oven, om die zo efficiënt en kort mogelijk aan te hebben staan. We hebben al geen gas en cv-ketels op de locaties, we verwarmen en koelen met airco’s. Maar die proberen we nu ook minder aan te hebben staan, wanneer de temperatuur dat toelaat. We merken gelukkig in de praktijk dat deze aanpassingen al een behoorlijke impact hebben op onze energierekening!”
Jan de Roeck van all-day cafe-brasserie Vascobelo:
“We doen vooralsnog niet de verwarming lager.”
“Nu de energiekosten tot wel vier keer stijgen gaan we bewust om met energie. We letten erop dat we efficiënter omgaan met onze apparatuur, lampen uitdoen en deuren sluiten. Onze gasten weten, net zoals de hele de samenleving, dat dit een zware wissel trekt op de horeca.
Toch willen wij de warme, knusse plek zijn waar mensen samenkomen. We doen vooralsnog niet de verwarming lager en vragen ook geen bijdrage voor energie. Wel moedigen we gasten aan een extra kop koffie af te nemen om zo bij te dragen aan onze stijgende kosten.”
Anielka Menner van lunchroom Smaak Lokaal in Rijen:
Gebruikt momenteel één airco-unit minder
“Uiteraard zijn wij daarmee bezig in deze tijd. We hebben twee airco-units hangen en we gebruiken er op dit moment maar één om te verwarmen. Verder is het dus wel gewoon een prima temperatuur bij ons.”
Wil je meer reacties op stellingen lezen? Klik dan hier.
Alle leden van het lunchroompanel van de foto zijn niet altijd in de gelegenheid om te reageren.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.